Brošura o vakcinama protiv SARS-CoV-2 virusa

by OMSA Archive | May 4, 2021

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) vam sa ponosom predstavlja Brošuru o vakcinama protiv SARS-CoV-2 virusa, koja je nastala kao rezultat predanog i posvećenog dvomjesečnog rada grupe naših članova okupljenih u tematskim grupama prirodnih i medicinskih nauka, i Klubu alumnista.

Desktop verziju možete pronaći OVDJE. Mobilnu verziju možete pronaći OVDJE.

Prenoseći na jednostavan i razumljiv, ali prije svega stručan, način neophodne i naučno potkrijepljene i utemeljene informacije o vakcinaciji, tim OCSI i autori Brošure željeli su da pruže svoj doprinos borbi protiv pandemije COVID-19, i prenesu sve potrebne informacije. Brošura sadrži relevantne informacije o svakoj od trenutno dostupnih vakcina na tržištu, detalje poput tehnologije koja stoji iza svake od njih, načina djelovanja, mogućih neželjenih efekata, kao i odgovore na neka od najčešće postavljenih pitanja.

Projekat nema za cilj nametanje mišljenja ni preferenci prema bilo kojoj od vakcina na tržištu, već pružanje informacija pomoću kojih čitaoc može da izgradi svoj stav i donese odluku o imunizacji. Krajnji cilj je da građani prilikom izbora vakcine i prilikom diskusija na tu temu, raspolažu adekvatnim podacima.

Autori brošure su:
Amira Idrizović (studentkinja doktorskih studija genetike, Španija),
Anđela Kovačević (magistar biotehnologije u medicini, Italija),
Filip Mičijević (student medicine, Holandija),
Jovana Savić (studentkinja medicine, Italija),
Katarina Elez (studentkinja doktorskih studija bioinformatike, Njemačka),
Katarina Gačević (studentkinja magistarskih studija bioinformatike, Austrija),
Kristina Đenđinović (studentkinja magistarskih studija molekularne medicine, Austrija) i
Milena Stanković Brunner (doktor imunologije, UK).

Za istraživanje koje je prethodilo brošuri, zaslužna je Mirjana Adžić (studentkinja magistarskih studija psihologije potrošača, Južna Koreja), dok je lekturu i korekturu radila Marija Raspopović (magistar evropskih studija i medjunarodne ekonomije, SAD/Belgija/Crna Gora), a stručnu recenziju nekoliko stručnjaka i ljekara, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva, kojima se posebno zahvaljujemo.

Pored toga, veliku zahvalnost dugujemo partnerima koji su podržali projekat, i to opštinama Bar i Herceg Novi, kao i privatnim kompanijama Apex Capital, CDS d.o.o., Neregelia, Ordinacija Balans, Penef Inženjering d.o.o, Porto Montenegro i Riva Print.

Saopštenje za medije možete naći OVDJE.