Članovi OCSI učestvovali u osnivanju Mlade balkanske unije!

by OMSA Archive | November 3, 2016

Prvog novembra 2016. godine članovi OCSI u Turskoj Ena Jahdadić i Erdan Seferović zajedno sa  predstavnicima ostalih zemalja Balkana osnovali su Mladu balkansku uniju u Ankari (Genc Balkan Birligi). Unija okuplja studente iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Makedonije, Bugarske i Grčke. Osnovni cilj Unije je međusobno upoznavanje i pospiješivanje komunikacije i saradnje među balkanskim studentima, zajednički rad na rješavanju problema naših studenata u Turskoj, obezbjeđivanje boljih uslova, kao i ukupno predstavljanje svake države pojedinačno i Balkana kao regije.

https://omsa.me/images/EnaOphoto1.jpg

U okviru Unije, naši predstavnici su održali niz sastanaka sa visokim predstavnicima Vlade Turske; ministrom za rad i socijalno staranje, Mehmedom Muezinogluom, potpredsjednikom Direkcije za odnose sa dijasporom i srodnim narodima, Saidom Jusufom, savjetnicima Predsjednika R.Turske, Sabri Demirijem i Jalćin Topćuom, predstavnicima Ministarstva omladine i sporta, te poslanicima u Skupštini Republike Turske.

Unija je početkom ovog mjeseca organizovala trodnevni izlet u Istanbulu, za 45 balkanskih studenata, koji studiraju u Ankari. Tom prilikom clanovi uprave Unije su bili gosti u programu Tek Rumeli televizije, u kojem je u ime Crne Gore govorila Ena Jahdadić, PoC OCSI, te generalni sekretar Unije.

https://omsa.me/images/Enaphoto5.jpg