Istraživački projekat: Otvoreni poziv za studente za organizaciju konsultativnih sesija – STIPENDIJE DOSTUPNE

by OMSA Archive | May 29, 2021

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu započinje realizaciju istraživačkog projekta „Odliv mozgova crnogorskih mladih stručnjaka: Uzroci, rješenja i vizija za budućnost“, uz podršku Konrad Adenauer Stiftung-a.

Uvod 

Odliv mozgova, ili proces u kojem zemlja gubi svoje visokokvalifikovane radnike/ce zbog odlaska u zemlje sa tržištima rada, koja obećavaju bolje mogućnosti za njihov dalji profesionalni i karijerni put, usmjerio je mnoge crnogorske državljane na dugoročno ili trajno preseljenje u inostranstvo. Takođe, primjetan je i sve je veći broj učenika/ca iz Crne Gore koji/e odlazi/e na školovanje u inostranstvo, sa ciljem  da ostanu u inostranstvu radi unapređenja svojih karijera, na taj način ostavljajući Crnu Goru bez značajnog broja visokokvalifikovanih radnika/ca ili bez načina da oni doprinose svom matičnom društvu.

Opis projekta

Cilj ovog projekta je sprovođenje kvalitativnog istraživanja među mladim profesionalcima iz Crne Gore koji su se zbog potrebe njihovog daljeg profesionalnog angažmana, preselili u inostranstvo. Projekat će nam omogućiti razumijevanje razloga koji stoje iza odliva mozgova, kao i razradu rješenja i potencijalnih mogućnosti za buduću cirkulaciju mozgova. Konačno, biće predstavljene  i preporuke za politike u ovoj oblasti.

Očekivani rezultati cjelokupnog projekta

  • Rezultati analize kvalitativnih podataka prikupljenih među 200 mladih crnogorskih profesionalaca koji rade u inostranstvu
  • Preporuke i predlozi politika za cirkulaciju mozgova
  • Komunikacija rezultata širem crnogorskom društvu i zainteresovanim stranama

Otvoreni poziv za I fazu projekta - kvalitativno istraživanje među 200 mladih crnogorskih profesionalaca u inostranstvu

Traži se pet osoba (članova/ica OCSI; poželjno sa predznanjem iz oblasti humanističkih/društvenih nauka), koje će raditi na prikupljanju i analizi podataka. Pozicija uključuje sljedeće:

  • Dostupnost da se pridružite informativnoj sesiji o pravilima rada na projektu.
  • Mogućnost regrutovanja 15 učesnika/ca za svaku sesiju fokus grupe od 90 minuta. Jasne smjernice za regrutovanje će biti obezbijeđene.
  • Spremnost za vođenje minimum dvije sesije. Sve sesije se moraju održati do kraja jula 2021. godine.
  • Sposobnost vođenja fokus grupa. Dodatne smjernice će biti dostupne svim moderatorima. 
  • Sposobnost transkripcije bilješki i analize sadržaja prikupljenih podataka. Od vas se očekuje da dostavite sve prikupljene podatke, kao i da napravite jasnu i sažetu analizu sadržaja (identifikujte ponavljajuće teme tokom sesija, istaknete važne citate, dodate dodatne napomene, itd.)

Novčana naknada iznosi 100€ po svakoj održanoj sesiji / fokus grupi. Tačni detalji će biti naknadno dogovoreni između odabranih kandidata i OCSI/OMSA koordinatora.

Rok za prijavu: 11. jun 2021. godine, 23:59.

Za dodatna pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate na: info@omsa.me

Rezultati odabira će biti saopšteni u roku od pet dana od dana isteka roka za prijavu.

Da biste se prijavili na ovaj poziv, popunite formular dostupan u nastavku: 

[um_loggedin show_lock=yes lock_text="Sadržaj mogu gledati samo registrovani članovi organizacije. Niste član? Registruj se"]