IV Zimska Skupština i panel OCSI

by OMSA Archive | December 12, 2016

PanelSlika: Djelo Đorđija Boškovića, decembar 2016.

Budućnost visokog obrazovanja:

podjela sistemske i individualne odgovornosti

u crnogorskom društvu

Datum: petak, 26.12.2016.

Lokacija: Nacionalna biblioteka “Radosav Ljumović”, Podgorica

Tradicionalno u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović 26. 12. 2016. godine na dan osnivanja OCSI održan je IV Zimski panel. Tema ovogodišnjeg Zimskog panela bila je "Budućnost visokog obrazovanja: podjela sistemske i individualne odgovornosti u crnogorskom društvu".

Cilj ovogodišnjeg panela jeste stvaranje dijaloga iz kojeg CSI populacija i OCSI mogu naučiti gdje i na koji način mogu najbolje doprinijeti prevazilaženju navedenih problema, kanališući svoje globalno iskustvo i resurse prema navedenim ciljnim grupama.

Sistemi visokog obrazovanja širom svijeta prolaze kroz značajne promjene, što zbog transformativnog uticaja informacionih tehnologija, to i zbog pritiska na tržišta rada. Preduslov za održivi razvoj u Crnoj Gori jeste stvaranje takve atmosfere gdje svaki pojedinac može prepoznati sopstvene sposobnosti i usmjeriti se na profesionalni razvoj u kojem visoko obrazovanje jeste opcija ali ne i obaveza. Odgovornost za održivi razvoj dijele svi: od pojedinca – roditelja i budućih studenta, do institucija sistema. Kako bi se adekvatno razmotrili ključni problemi koje karakterišu proces integracije crnogorskog u globalno tržište visokog obrazovanja bio potreban je dijalog svih aktera.

OCSI prepoznala je tri nivoa na kojima se mogu identifikovati ključni problemi:

  1. ograničeno razumijevanje heterogenosti koje karakterišu globalno tržište visokog obrazovanja i konsekventno nemogućnost da se napravi adekvatna usporedba karakteristika domaćeg sistema,
  2. netretiranje visokog obrazovanja kao individualne insvesticione odluke, koja podrazumijeva oportune troškove i rizike,
  3. disbalans individualne i sistemske odgovornosti pri proceseiranju navedene odluke.
iv panel1

Na ovogodišnjem Zimskom panelu prisutni su bili u prilici da isprate razgovor izmedju četiri ključne strane u ovom procesu: predstavnike institucija i obrazovnih radnika/mentora koji su posebno investirani u razvoj mladih. Panelu su prisustvovali članovi OCSI, studenti, srednjoškolci i roditelji. Panel je podstakao prisutne na razmišljanje i otvorenu diskusiju, u kojoj su aktivno učestvovali i prisutni u publici. Jedan od zaključaka je da postoji nesklad u podjeli odgovornosti u razvoju obrazvonog sistema Crne Gore, kojem treba pristupiti sistematično, i u što većoj mjeri uključiti znanja i iskustva CSI populacije.

iv panel2

Ovogodišnji sponzori panela su „Aqua Bianca“ D.O.O. i pekara „Inpek“ A.D.


Lista panelista

Petrusic

Darko Petrušić

HERIC

Dr Darko Petrušić je generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, kao i:

  • Direktor projekta 'Inovacije, Nauka I Visoko Obrazovanje' (HERIC);
  • Predsjednik Odbora direktora javnog preduzećaTehnopolis d.o.o.;
  • Nacionalna kontakt osoba za saradnju sa CERN-om;
  • Visoki predstavnik Crne Gore u pan-evropskoj organizaciji EUREKA
  • Predstavnik Crne Gore u Komitetu Visokih Prestavnika COST programa

Doktorirao je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na elektrotehnici i računarstvu, a magistrirao  informacioni inženjering u Londonu. Završio je i Harvard Kenedi Školu – Liderski program. Radio je u Vladi Britanske Kolumbije, pokrajine u Kanadi, kao savjetnik ministra za informacionu tehnologiju, za oblast elektronske uprave i poslovne inteligencije. Četiri godine je radio u IBM-u kao akreditovani arhitekta za informacionu tehnologiju, a 2006. godine dobio je nagradu za inovativne ideje (IBM-ova konferencija u Vankuveru). Od 1998. do 2003. godine uspješno je vodio svoje savjetničko preduzeće i pružao usluge provincijskoj vladi (B.C., Kanada), telekomunikacionim, turističkim i IT kompanijama. Od 1995. do 1997. godine radio je Londonu u finansijskoj softverskoj kući MTi, kao analitičar i programmer. Po povratku u Crnu Goru 2009. godine, radio je u državnoj upravi i bio aktivno uključen u projekte elektronske vlade i portala elektonske uprave. Učestvovao je u i u projektima Centralni turistički registar, Eko-nit, Otvoreni dani nauke i dr.


SrdjanKadic

Srđan Kadić

Profesor na PMFu

Prof. dr Srđana Kadić, profesor na prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore; Doktorirao je na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Core a magistrirao na Matematičkom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Profesor na prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, koji svoje teoretsko znanje primjenjuje više od dvije decenije na tržistu kao Senior ICT Expert. Kao IT konsultant radio je za UNDP, Svjetsku banku, USAID i Vladu Crne Gore. ICT i tehno-zanesenjak koji sa pažnjom prati sve inovacije koje digitalno doba donosi ili najavljuje. Nepopravljivi optimista koji ima bogato iskustvo u radu sa talentovanom djecom. Predsjednik je MENSA udruženja u Crnoj Gori kao i suosnivač Nikola Tesla centra. U slobdno vrijeme zaljubljenik u sve vrste glaovolomki, pasionirani čitalac, koji vjeruje da će računarska grafika kroz igre promijeniti svijet i oblikovati budućnost. Učestvovao je u koordinaciji nacionalnog takmičenja iz matematike i IT i stekao je ogromno priznanje za taj rad. Predsjednik je Fondacije „Mladi pronalazači Crne Gore“.


TanjaBojic

Tanja Bojić

Gimnazija "Stojan Cerović''

Tanja Bojić je profesorka engleskog jezika i književnosti. Od 1996. godine radi kao profesorka engleskog jezika u Gimanziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću gdje je i predavač je na kursevima engleskog i italijsnskog jezika. Takođe predavač je i u centru za strane jezike „Educo center“ Bavi se prevođenjem za izdavačku kuću CID. Bila je Koordinator Omladinskog parlamenta skole tokom skolske 2003/2004 kao i nastavnik mentor u projektu ‘’No hate speech’’, suzbijanje govora mrznje. Učestvovala je u izradi test zadataka za devetogodisnju osnovnu i reformisanu srednju skolu iz engleskog jezika Ispitni centar Crne Gore za 2009. Stekla kompetenciju nastavnika u reformisanoj Gimnaziji - Zavod za skolstvo, Podgorica. Postignuća u kolaborativnom projektu ''A Modern day interpretation of Romeo and Juliet'' sa srednjom skolom County High School for the Arts u Los Angelesu kao i u pozorišnoj predstavi na engl „The Little prince“. Dva publikovana programa, prvi u Katalogu stručnog usavršavanja nastavnika za školsku 2009/10. i 2011/12. Godinu u katalogu stručnog usavršavanja nastavnika u reformisanoj gimnaziji.


SanjaCrvenica

Sanja Crvenica

Učenica Gimnazija "Slobodan Škerović"

Sanja Crvenica učenica Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici.


iv panel3