OCSI NAJAVLJUJE: INFORMATIVNA BROŠURA – ŠTA TREBA DA ZNATE O VAKCINAMA PROTIV SARS-CoV-2 VIRUSA

by OMSA Archive | May 1, 2021

OCSI vam sa ponosom predstavlja projekat na kom je grupa naših članova radila već dva mjeseca- Informativnu brošuru o SARS-CoV-2 vakcinama!

Brošuru ćete moći pronaći na našem sajtu, u utorak 04.05. u 14:00h CET.

Kroz ovu brošuru, autori su široj populaciji na jednostavan i razumljiv, ali opet stručan, način pokušali da prenesu sve potrebne informacije o svim vakcinama koje su trenutno dostupne na tržištu. Nastojali su da se osvrnu na detalje poput tehnologije koja stoji iza svake od njih, načina djelovanja, moguće neželjene efekte, kao i da odgovore na neka od najčešće postavljenih pitanja.

Projekat nema za cilj nametanje mišljenja ni preferenci prema bilo kojoj od vakcina na tržištu, već pružanje informacija pomoću kojih čitalac može da izgradi svoj stav i donese odluku o imunizacji. Krajnji cilj je da građani prilikom izbora vakcine i prilikom diskusija na tu temu, raspolažu adekvatnim podacima.

Autori brošure su:
Amira Idrizović (studentkinja doktorskih studija genetike, Španija),
Anđela Kovačević (magistar biotehnologije u medicini, Italija),
Filip Mičijević (student medicine, Holandija),
Jovana Savić (studentkinja medicine, Italija),
Katarina Elez (studentkinja doktorskih studija bioinformatike, Njemačka),
Katarina Gačević (studentkinja magistarskih studija bioinformatike, Austrija),
Kristina Đenđinović (studentkinja magistarskih studija molekularne medicine, Austrija) i
Milena Stanković Brunner (doktor imunologije, UK).

Za istraživanje koje je prethodilo brošuri, zaslužna je Mirjana Adžić (studentkinja magistarskih studija psihologije potrošača, Južna Koreja), dok je lekturu i korekturu radila Marija Raspopović (magistar evropskih studija i medjunarodne ekonomije, SAD/Belgija/Crna Gora).

Tekst, ilustracije i dizajn su potpuno volonterski odrađeni od strane članova našeg tima. Važno nam je da pomenemo da je kroz brošuru prošlo i nekoliko stručnjaka i ljekara, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva.

Pored toga, veliku zahvalnost za finansiranje štampane verzije brošure, koja slijedi uskoro i njenu distribuciju dugujemo našim sponzorima, među kojima su: Opštine Herceg Novi i Bar, Apex Capital, Neregelia, Porto Montenegro, CDS Project, Klinika Balans, Penef inženjering i Riva Print.