OTVOREN POZIV ZA UČESNIKE/CE ISTRAŽIVANJA

by OMSA Archive | July 9, 2021

U okviru istraživačkog projekta „Odliv mozgova crnogorskih mladih profesionalaca: Uzroci, rješenja i vizija za budućnost“, koji OCSI sprovodi uz finansijsku podršku Konrad Adenauer Stiftung-a, održaće se konsultacije  u cilju boljeg razumijevanja iskustava crnogorskih mladih profesionalaca koji rade u inostranstvu.

Ovim putem, OCSI regrutuje 200 učesnika/ca koji odgovaraju sljedećim kriterijumima:

– Porijeklom su iz Crne Gore;

– Imaju između 22 i 40 godina;

– Trenutno žive i rade u inostranstvu*  (bave se visokokvalifikovanim poslovima, za koje je potrebna fakultetska diploma);

*bilo koja zemlja osim Crne Gore.

Ukoliko ste zainteresovani da uzmete učešće u jednoj sesija i podijelite svoja iskustva, i razloge za odlazak u inostranstvo, a pritom ispunjavate gore navedene uslove, molimo Vas da ispunite ovaj formular.

Konsultacije će biti sprovedene kroz 5 fokus grupa, koje će voditi naši moderatori – Andrea Mićanović, Anđela Mićanović, Emina Balota, Lazar Dašić i Mirjana Adžić. Oni su mladi i uspješni ljudi, koji studiraju ili su svoje studije završili u inostranstvu.

Konsultacije će se održati online tokom narednih nekoliko mjeseci, a datum i vrijeme svake od njih će biti naknadno dogovoreni.

Informacije sakupljene tokom konsultacija će dalje biti korišćene u svrhu pripreme policy paper-a na temu „Odliv mozgova crnogorskih mladih profesionalaca: Uzroci, rješenja i vizija za budućnost“, koji će OCSI kreirati u okviru projekta. U ovoj fazi želimo da čujemo vaše razloge i razmišljanja vezana za odlazak u inostranstvo radi zaposlenja, kao i eventualni povratak u Crnu Goru. 

Ukoliko se odlučite za učešće u projektu, kroz konsultacije, Vaša prijava se smatra Vašom saglasnośću za učešće i korišćenje prikupljenih informacija.

Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti koordinatorki projekta na mail dberishaj@gmail.com ili moderatorima neke od fokus grupa čiji se kontakti nalaze u nastavku.

U ime Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI),

Dorontinë Berishaj – koordinatorka istraživanja

Istraživači / moderatori fokus grupa:

Andrea Mićanović (andreamicanovic@gmail.com)

Andjela Mićanović (andjelamicanovic@gmail.com)

Emina Balota (emina1.eb@gmail.com)

Lazar Dašić (ldasic54@gmail.com)

Mirjana Adžić (adzicmirjana5@gmail.com)--

Napomene

• Vaše učešće je dobrovoljno i ne uključuje nikakvu novčanu naknadu.

• Od Vas se očekuje da ste upoznati s uslovima učešća u sesijama koji su ovdje navedeni i da iste razumijete u potpunosti.

• Od Vas se očekuje da se prema ostalim učesnicima i moderatorima odnosite s poštovanjem.

• Ukoliko u bilo kom trenutku prije ili tokom sesije osjetite da su Vaša prava ugrožena ili se budete osjećali neugodno, imate pravo napustiti sesiju/fokus grupu.

• Istraživački tim će sve informacije otkrivene tokom sesija, a koje nisu predmet istraživanja, smatrati povjerljivim i shodno time se odnositi sa njima, osim ukoliko se ne radi o potencijalno nezakonitim ili opasnim informacijama. Takođe, istraživački tim ne može da garantuje da će se ostali učesnici sesije sa dijeljenim informacijama odnositi na isti način.

• Vaši lični podaci (poput imena, prezimena, email adrese, države prebivališta i sl.) se smatraju povjerljivim i neće biti dijeljeni van članova istraživačkog tima.

• Sesija će biti snimana u svrhu dodatne analize podataka, a nakon kompletiranja projekta, svi sirovi podaci će biti uništeni. Kratki citati vaših izjava se mogu pojaviti (anonimno) u konačnoj publikaciji ovog istraživanja.