Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova i Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu

by OMSA Archive | April 5, 2021

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova i Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu stiču se uslovi za još kvalitetniji kontakt i konkretizovanje pomoći mladima koji se školuju ili nastavljaju svoj profesionalni put van granica naše zemlje.

Dokument koji su danas potpisali ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i Nikolina Radonjić ispred OCSI, doprinijeće unapređenju i jačanju međusobne saradnje na poljima obrazovanja, kulture, profesionalnog usavršavanja i mobilnosti, a zajedničko djelovanje nastaviće se i kroz projekat „Montenegro Embassies – Open House“ (MEOH).

U razgovoru sa predstavnicima Organizacije, ministar Radulović istakao je značaj koji mladi predstavljaju za Crnu Goru, kao i neophodnost da njihove potencijale naša država valorizuje na pravi način. Shodno Memorandumu o saradnji, biće unaprijeđeni programi stažiranja i volontiranja, a kroz intenzivnu saradnju identifikovani trendovi i izazovi sa kojima se studenti suočavaju tokom studija u inostranstvu.

„Naše ambasade su dostupne za sve građane, zaposleni u diplomatsko-konzularnoj mreži će u komunikaciji sa predstavnicima studenata u zemljama prijema doprinijeti boljem razumijevanju njihovih potreba i eventualnih poteškoća. Usmjereni smo ka jačanju svih mehanizama saradnje sa studentima, koji predstavljaju naš najznačajniji resurs“, istakao je ministar Radulović. On je izrazio uvjerenje da obrazovani mladi ljudi mogu doprinijeti osnaživanju diplomatske mreže, čija profesionalizacija predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva.

Dokument podrazumijeva i nadgradnju razmjene informacija, znanja, iskustava i ekspertize, a jedan od projektovanih benefita će biti uzajamna logistička podrška, kao i osmišljavanje, planiranje i sprovođenje projekata od obostranog interesa.

U Organizaciji crnogorskih studenata u inostranstvu smatraju da će se potpisivanjem Memoranduma ostvariti još bolja saradnja sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta, kao i da će studenti lakše dolaziti do informacija koje su im potrebne da bi uspješno započeli studije u inostranstvu.

Crnogorska diplomatsko-konzularna predstavništva kontinuirano će graditi veze i raditi na unapređenju politika vezanih za studente i mlade profesionalce školovane u inostranstvu, kroz organizaciju foruma, javnih debata, okruglih stolova i konferencija.