Reagovanje

by OMSA Archive | August 31, 2019

Povodom izjave Generalne direktorice Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, Prof. Dr. Sci. med. Vesne Miranović, na ovogodišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), koja se u organizaciji Ljekarske komore održava u Crnoj Gori, a gdje Miranović nagovještava izmjenu politke Ministarstva zdravlja prema budućim studentima medicine tako da “država ne bi izgubila vrijeme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori i najavila da će studenti morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem krenuti”, prema izvještaju Antene M, Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) dijeli iznenadjenost šire populacije crnogorskih studenata u inostrastvu (CSI) i najavljuje javno reagovanje povodom navedene izmjene politike zapošljavanja i investiranja u obrazovanje budućeg medicinskog osoblja.

OCSI, već godinama, aktivno nastoji da sugeriše resornim ministarstvima u Vladi Crne Gore važnost diskutovanja pitanja migracija mladih obrazovnih kadrova, a posebno u kontekstu evropskih integracija, nakon kojih će Crna Gora biti dio jedinstvenog tržišta rada. Mi vjerujemo da je migracija u okviru sada već sjedinjenog tržišta visokog obrazovanja, koji je posebno bitan za CSI populaciju, ključni indikator svih budućih radnih migracija, ali isto tako naglašavamo važnost osnaživanja i informisanja mladih iz Crne Gore, da što spremnije donose važne životne odluke kao što su izbor obrazovanog i karijernog pravca. Fundamentalno, prema nama, je pravo na slobodan izbor, u svakom momentu razvoja, uz razumijevanje rizika koji ovakvi izbori sa sobom donose. Stoga, bilo kakva politika koja ograničava mlade, ili ih prisiljava da naprave odluke prije njihovog vremena, je krajnje kontra-produktivna i stvara pogrešne presedane. Naše kolege na studijama medicine, u Crnoj Gori i u inostranstvu, ne smiju biti žrtve složenih politika koji trenutno karakterišu crnogorsko zdravstvo. To ne smiju biti ni studenti sa drugim usmjerenjima, ali razumijemo osjetljivost i sistematičnost ovog pitanja za crnogorski zdravstveni sistem. S tim u vezi, pozivamo javno, a i putem direktnog obraćanja resornim ministarstvima, da se objasni planirana izmjena politike zapošljavanja i investiranja u obrazovanje. Primarno, želimo da jasno razumijemo razloge koji su doveli do ovog zaključka, i da pomognemo u njihovom revidiranju.

U svom radu OCSI se zalaže za realističan pristup obrazovnim i radnim migracijama mladih iz Crne Gore, i vjerujemo da najbolje što naše društvo može da uradi za njih jeste da im omogući slobodan i informisan izbor, kao i da ih aktivno i konkretno uključi u rješavanje otvorenih pitanja kao što je održivost zdravstvenog sistema. Dodatno, mi insistiramo da se sintagma “odliv mozgova” treba zamijeniti “mrežom mozgova” gdje se trajnom povezanošću utiče na pozitivne promjene unutar crnogorskog društva. Naša mlada obrazovana dijaspora jeste važan izvor trenutne i buduće podrške razvoju našeg društva, bez obzira na činenicu da ne žive u Crnoj Gori. O tome svjedoče i značajni transferi sredstava koji se na godišnjem nivou prosleđuju u državu, njihovim porodicama, ali koja se investiraju i u druge djelove ekonomije (FT, 28.08.2019.).

Konačno, izmjena politika je protivna obećanju Premijera Duška Markovića delegaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) povodom prošlogodišnjeg Dana studenata, a koje kaže „Važno je da vašoj generaciji omogućimo da već na početku radne karijere budete u prilici da koristite sve mogućnosti koje pružaju Evropska unija i evropske vrijednosti uključujući i potpunu slobodu zapošljavanja i usavršavanja širom kontinenta“.