STIPENDIJE VLADE RUMUNIJE ZA AKADEMSKU 2022/2023. GODINU

by OMSA Archive | March 6, 2022

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Rumunije otvorilo konkurs za prijavu nerezidentnih kandidata iz zemalja izvan Evropske unije za stipendije studija na rumunskim univerzitetima.

Pravo prijave imaju samo kandidati sa dobrim ocjenama, odnosno najmanjom prosječnom ocjenom 7. Kandidati se mogu prijaviti za sve studijske programe osim medicine, stomatologije i farmacije.

Programi osnovnih i master studija izvode se samo na rumunskom jeziku, radi promovisanja rumunskog jezika i kulture, dok je program doktorskih studija dostupan i na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku koji doktorska škola nudi.

Pripremna godina za učenje rumunskog jezika, za one koji ne znaju rumunski jezik, je obezbijeđena prije upisa na određeni studijski program.

Potrebna dokumenta uključuju diplome o završenom školovanju, prepise ocjena, rodni list, pasoš, CV – sve što je navedeno u priručniku o prijavi.

Prijava za stipendiju vrši se isključivo elektronski, putem platforme Study in Romania.

Zainteresovani mogu pristupiti platformi nahttps://studyinromania.gov.ro, klikom na Apply for MFA scholarships, ili direktno na https://scholarships.studyinromania.gov.ro.

Rok za podnošenje prijava je 15. mart 2022. godine, dok će rezultati selekcije biti dostavljeni putem mejla svakom kandidatu pojedinačno do 15. jula 2022.

Nakon toga će uslijediti ispunjavanje ostalih zahtjeva, kao što je dobijanje vize.