Svemirski dan 2013

by OMSA Archive | October 12, 2013

Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom nauke Crne Gore, Ambasadom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuskim kulturnim centrom u Podgorici, OCSI je uspjela da ostvari ideju da iskoristi svoju profesionalnu mrežu u inostranstvu i ovogodišnji ODN upotpuni događajem koji će imati za cilj da prezentuje crnogoskim učenicima i studentima jednu globalnu naučnu industriju kroz priče mladih eksperata iz različitih discpilina te industrije.

Svemirski dan je izuzetna prilika za mlade kao i za sve vasionske entuzijaste u Crnoj Gori da se iz prve ruke saznaju o radu i iskustvima pet mladih istraživača i preduzetnika iz Svemirske industrije, koji dolaze iz pet različitih država. Planirani govori, koji će činiti događaj adresiraće pet domena djelovanja u modernoj Svemirskoj industriji: naučno istraživačku aktivnostrazvoj svemirske tehnologijeistraživanje svemirapreduzetništvobiotehnologiju i medicinu kroz slikovite primjere i personalizovanu perspektivu svakog od govornika.

Cilj je da se publika upozna sa širim spektrom djelatnosti i aktivnosti koje obuhvata Svemirska industrija, a koji daleko prevazilaze ustaljenu “astronautsku” impresiju. Događaj treba da podigne svijest o važnosti i mogućnosti praćenja i integrisanja u razvoj svemirske djelatnosti za svaku modernu naciju, pa i za male ekonomije kao što je Crna Gora.

Govornici

jessica

Dr. Jessica Flahaut

Zemlja: Francuska

Tema: Istraživanje Svemira

Postdoktorski istraživac na Geologiji površine Marsa, Vrije Univerzitet Amsterdam

Why should we keep exploring Mars?

The (other) true reasons behind the tale

Geolog i strastveni zaljubljenik u Mars, objašnjava ogroman istraživački potencijal koji leži na površini ovog Zemljinog komšije. Kao jedan od mladih eksperata na pitanjima vezanim za proučavanje površine i klime na crvenoj planeti, koja je svojim radom već doprinijela planiranju destinacija za slijetanje budućih NASA-inih misija, Jessica će nas provesti kroz dosadašnje istraživačke aktivnosti i ključna otrkića koja su ove misije donijele.


jessica

Ashley Dale

Zemlja: UK

Tema: Razvoj svemirske tehnologije

Doktorant, Aeronauticki inžinjering, Univerzitet Bristol

Economic, social, and philosophical implications of sending a manned-mission to Mars

Ashley Dale, istraživač u oblasti aeronautičkog inženjeringa na Univerzitetu Bristol, proveo je dvije nedjelje u izolaciji u pustinji Jute 2011. godine, kao dio projekta Mars simulacije. U svom govoru, osvrnuće se na ovo izuzetno iskustvo i podijeliti sa nama izazove sa kojima se suočavao, kao i o implikacijama budućih misija na Mars. Vidjećemo da ljudska vrsta i nema mnogo izbora kada je u pitanju istraživanje Marsa: ako mislimo da opstanemo kao vrsta, Ashley sugeriše da nam je jedini pravac širenje van granica naše planete Zemlje.


jessica

Dr. Michael Johnson

Zemlja: Irska

Tema: Aplikacije svemirske infrastrukture

Ph.D u Robotici i distribuiranoj kontroli, Limerick Univerzitet

Rover SWARMS -- Next generation Mars Rovers

Michael je veliki entuzijasta za sve aktivnosti koje se tiču istraživanja svemira, ali svoj direktan doprinos daje kroz rad na polju robotike i mehanizama kontrole. U svom govoru Michael predstavlja, po njemu, prirodnu viziju evolucije planetarnih rovera, od trenutnih velikih autnomnih mobilnih rovera (Curiosity) ka tzv. rojevima robota (Rover SWARMS) koji simulatno obavljaju aktivnosti mapiranja i istraživanja na više lokacija. Michael će vas upoznati sa prednostima i nedostacima ove tehnologije, kao i sa izuzetnim primjerima uspješnih rešenja.


jessica

Guzel Kamaletdinova

Zemlja: Rusija

Tema: Biologija i biotehnologija

Space Generation Advisory Council

From Virtuality to Reality

Guzel Kamaletdinova je student doktorskih studija na Moskovskom Državnom Univerzitetu Aeronauticke tehnologije. Ona istražuje okolnosti pod kojima se nalazi posada svemirskih brodova na dugim svemirskim putovanjima. Govoriće o virtuelnim modelima koji simuliraju uslove ovih putovanja i na koji način oni mogu pomoći rješavanju problema dizajna i održavanja svemirskih letjelica.


jessica

Dragos Bratasanu

Zemlja: Rumunija

Tema: Preduzetništvo

Osnivac: Success Engineering Corporation

Who Do You Think You Are?

Rock Stars, Space Travelers, Entrepreneurs & Ancient Teachers Pushing Your Happiness Buttons

Dragos Bratasanu je student doktorskih studija Univerziteta Siegen u Njemackoj i internacionalno priznat i višestruko nagradivan naučnik iz oblasti svemirskih nauka. Proputovao je svijet, govorio na pet kontinenata, upoznao neke od najuspješnijih ljudi širom svijeta i govoriće nam upravo o tom iskustvu: Šta leži iza uspjeha?