Tražimo istraživače/ice za Procjenu CSI populacije

by OMSA Archive | September 22, 2020

U okviru redovnih aktivnosti, OCSI/OMSA sprovodi Procjenu crnogorskih studenata u inostranstvu. Za potrebe istraživanja, Organizacija će dodijeliti dvije stipendije u iznosu od 200€ zainteresovanim studentima/studentkinjama koji će raditi na ovom istraživanju. Da biste se prijavili na Konkurs, neophodno je da budete registrovani/a član/članica OCSI , a u svojoj personal area na sajtu možete pronaći prijavni formular. Rok za prijavljivanje je 30. septembar do 23:59h CET.


O istaživanju: Prva procjena populacije CSI je sprovodena 2018. godine. OCSI želi da ponovi sličnu procjenu, a istraživači/ce imaju zadatak da revidiraju metodlogiju, i ukoliko je potebno unaprijede je, sprovedu istraživanje i objedine rezultate najkasnije do 15. novembra. 


[um_loggedin show_lock=yes lock_text="Sadržaj mogu gledati samo registrovani članovi organizacije. Niste član? Registruj se"]Iz prethodnog istraživanja: 

"Populacija crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI) obuhvata sve crnogorske studente koji se u trenutnoj akademskoj godini nalaze na redovnim osnovnim, master ili doktorskim studijama u inostranstvu, kao i crnogorske studente koji borave na inostranom univerzitetu u okviru programa razmjene u trajanju od najmanje godinu dana. CSI alumnistima pripadaju crnogorski državljani koji su svoje studije završili u inostranstvu (dio ili cjelokupne studije; dodiplomske ili postdiplomske studije). U radnoj definiciji, OCSI isključuje univerzitete iz susjednih zemalja regiona na kojima se nastava izvodi na nekom od zvaničnih jezika u Crnoj Gori (tj. sve susjedne zemlje). CSI populacija takođe ne obuhvata post-doktorante i studente koji su na razmjeni u trajanju kraćem od jedne akademske godine. Ovako definisanu CSI populaciju karakteriše izuzetna mobilnost, gdje CSI nerijetko promijene i po nekoliko država u toku visokog obrazovanja, u okviru programa razmjene dostupnih na njihovim programima, i u toku istraživačkih stažiranja, ljetnjih kurseva, kao i kroz Erasmus + programe. Postepeno, mobilnost postaje norma za cijelu CSI populaciju, kao i za studente na univerzitetima u Crnoj Gori."

Prethodna procjena je dostupna na ovom linku.[/um_loggedin]