Zajedno do ultimativnog programa za stipendiranje talentovanih učenika i studenata – Otvoreno pismo OCSI Ministru Šehoviću

by OMSA Archive | August 12, 2018

Poštovani Ministre Šehoviću,

Sa oduševljenjem smo primili vijest da će Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore pomoći studentkinji Prirodno-matematičkog fakulteta Nini Bošković da nastavi školovanje na prestižnom programu kliničke embriologije na Univezitetu u Oksfordu. Vjerujemo da je Nina zasigurno izuzetna, čim je zavrijedila mjesto među 20 primljenih studenata, ali ne predstavlja jedini slučaj talentovanog studenta iz Crne Gore koja/i nije mogla/o obezbijediti sredstva za finansiranje nekog od vodećih evropskih/svjetrskih akademskih programa. Imajući u vidu da su crnogorski studenti u inostranstvu (CSI), i oni koji teže da to budu, naša primarna fokusna grupa, sa sigurnošću možemo reći da mladima iz Crne Gore ambicija ne fali, ali i da ne postoji stukturisana, transparentna i strateški orijentisana podrška od strane matične zemlje.

Finansijski izazovi talentovanih CSI

OCSI aktivno pruža pomoć interesentima i aplikantima da naprave informisanije i kvalitetnije odluke o nastavku visokog obrazovanja u inostranstvu. Prema našim procjenama, blizu 1,300 crnogorskih studenata se, u akademskoj 2017/18 godini, obrazuje na redovnim programima visokog obrazovanja u inostranstvu, izuzimajući zemlje regiona. Od njih, blizu 17% studira na jednom od 200 najbolje rangiranih svjetskih univerziteta na šangajskoj ili QS listi. Ako uzmemo u obzir ravnomjernu devetogodišnju distribuciju programa visokog obrazovanja (osnovne + magistarske + doktorske studije), možemo napraviti procjenu da se u prosjeku svake godine oko 25 studenata iz Crne Gore plasira na jedan od vodećih svjetskih programa visokog obrazovanja. Ovo znači da se u toku svake akademske godine približan broj jednako ambicioznih i odličnih studenata, na razne načine bori za sredstva za svoje izuzentno skupo obrazovanje, za koje su kvalifikovani i odabrani medju stotinama aplikanata iz cijelog svijeta.

Naša procjena nije iznenađenje kada se uzme u obzir da mnogi od ovih ambicioznih mladih ljudi napuste crnogorski obrazovni sistem još u toku srednje škole ili na početku osnovnih studija. Kroz naš višegodišnji rad, mi nastojimo da crnogorskoj javnosti i institucijama ukažemo na ove mlade ljude, na njihove uspjehe ali i na izazove sa kojima se suočavaju. Potreba za finansijskom podrškom postoji, posebno za najtalentovanije, jer, kao i Nina, streme prema izuzetno kompetitivnim i usko specijalizovanim programima visokog obrazovanja gdje nerijetko, zbog proporcije broja prijavljenih u odnosu na primljene, ili postoji puno ili nikakvo stipendiranje. Dodatno, stipendije koje CSI primaju su u dosta slučajeva polovične, a školarine i troškovi života izuzetno visoki. Finansijski teret često dijeli porodica, rodbina, prijatelji, ali se i sami studenti kreditno zadužuju ili rade honorarne poslove da bi mogli da ostvare svoje akademske ambicije.

Izbor visokog obrazovanja je individualna odluka i ambicija; ono nije obavezno. Kao takvo, njegovo finansiranje iz državnog budžeta ne može biti ni održivo, ni transparetno, ni poželjno, bez jasno definisane dugoročne strategije. Priorodno je postaviti kao prioritetno obrazovanje kadrova koji su direktno neophodni crnogorskom društvu (npr. ljekari, vojnici, itd.), i omogućiti opcije za dofinansiranje studija studentima na vodecim regionalnim univerzitetima, gdje se relativno malim sredstvima mogu poduprijeti ambicije mnogih. Ovo je nešto što je Vlada Crne Gore koliko toliko uspješno adresirala prethodnih godina. Izazov je pomoći mlade talente sa ambicijama koje nisu dio neke već definisane (državne) potrebe ili deficita (npr. istraživače, umjetnike, preduzetnike).

Talenti nemaju strukturisanu i strateški orijentisanu podršku

Poštovani Ministre, slažemo se sa Vašom konstatacijom da je činjenica da je student iz Crne Gore primljen na vodeći program visokog obrazovanja izuzetno značajna. OCSI vjeruje da je u zemlji sa populacijom manjom od 650,000 stanovnika, doprinos svake osobe izuzetno značajan za dalji razvoj društva, a to, pored unutrašnjeg konsolidovanja i održivnosti, znači i globalnu kompetentnost i prisutnost. Jedna mlada osoba koja provede deceniju obrazujući se, radeći, stvarajući i povezujući se sa globalnim talentom ne predstavlja samo ponos za porodicu i naciju, već i objektivno važan izvor finansijske, logističke, informacione i strateške podrške za dugoročni razvoj svakog društva. Svojom društvenom/profesionalnom mrežom takva osoba moze doprinijeti inovacijama, investicijama, turizmu, uspostavljanju saradnje, kao i pronalaženju rješenja za ključne izazove sa kojima se crnogorsko društvo suočava. Nedostatak dugoročne kontinuirane strategije čini da se takav talenat, jednom kada se konačno izbori za svoje mjesto u svijetu, bespovratno otuđuje od matice.

Obezbjedjivanje podrške za studije Nine Bošković je za crnogorske studente u inostrastvu izuzetno važan gest resornog ministarstva i Vlade Crne Gore, jer pokazuje razumijevanje i volju da se pomenuti izazovi savladaju i da se da snažan vjetar u leđa izuzetno ambicioznom i sposobnom budućem naučniku. Dozvolite nam da Vas podsjetimo i na neke slučajeve koje je javnost adresirala u proteklim godinama (npr. Petar Tadić za Kembridž, Jakov Milatović za Oksford), gdje ista podrška nije bila obezbijeđena. Ipak, kako nije prethodno objavljen konkurs na koji bi se mogli prijaviti svi studenti/učenici iz Crne Gore sa sličnim ambicijama i predispozicijama, mišljenja smo da je ovaj pristup nije objektivan, transparentan, stvara za državu i njene poreske obveznike loše navike da se pomoć trazi direktno, dodjeljuje selektivno, bez jasno definisanih kriterijuma i ciljeva od strane sponzora, te je kao takav kontraproduktivan.

Predlog kratkoročnog rješenja – “Premijerova lista”

Mi vjerujemo da bi najbolji način da se kratkoročno riješi problem finansiranja školovanja Nine i sličnih kandidata, bio kreiranje partnerstava/sporazuma između finansijskih insitucija u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete, gdje bi Vlada pružila garancije za kreditiranje talentovanih učenika i studenata kako bi oni mogli dobiti povoljnije i konkurentne kreditne uslove isključivo za finansiranje obrazovanja, uz početak otplate sa grejs periodom od, recimo, četiri godine nakon završetka studija. Ministarstvo prosvjete bi kroz prethodno definisani konkurs moglo napraviti kraću listu učenika i studenata za koje bi pružila garancije (tzv. “Premijerova lista”), definisati maksimalne iznose za koje se može garantovati, kao i povoljnosti za učenike i studente koji bi se nakon završenih studija vratili u Crnu Goru (npr. da Vlada direktno izvrši uplatu dijela kredita ukoliko studenti nakon završetka studija rade u Crnoj Gori 3, 5, 10 godina). Sklapanje ekskluzivnih ugovora sa više finansijskih institucija bi dodatno stimulisalo banke da ponude konkurentnije proizvode i bolje kreditne uslove kandidatima. Kandidati bi kao dodatnu obavezu imali i informisanje budućih generacija učenika i studenata o prilikama i savjetima za uspješno apliciranje na vodeće programe, npr. kroz OCSI.

Poziv za zajednički rad na dugoročnoj strategiji

Kroz OCSI-no dugogodišnje razmatranje ovog problema, ipak, vjerujemo da se rješenje, koje ima za cilj ozbiljno i dugoročno savladavanje problema, nalazi u udruženom djelovanju (institucije, organizacije, kompanije) na sledeća tri izazova:

a) rješavanje nerazumijevanja visokog obrazovanja (među crnogorskim učenicima i studentima) kao finansijski i vremenski intenzivne kapitalne investicije, koja nije obavezna, i koja kao takva nosi brojne vrste rizika,

b) preinačenje borbe protiv “odliva mozgova” u strategiju stvaranja svojevrsne “mreže mozgova”, globalne mreže crnogorskih studenata i mladih profesionalaca u inostranstvu, koji svojim znanjem, iskustvom i informacijama mogu olakšati i/ili podržati izbore budućih generacija,

iii) kreiranje ultimativnog programa stipendiranja za najambicioznije i najsposobnije mlade ljude, koji bi makar jednoj osobi godišnje, kroz iscrpni i transparentni selekcioni proces, obezbijedio pune finansije za vodeći svjetski program visokog obrazovanja.

OCSI već nekoliko godina, kroz svoju mrežu, radionice i aktivnosti, kontinuirano radi na savladavanju prva dva izazova. Mi vjerujemo da svi budući aplikanti mogu drastično redukovati troškove studija racionalnim i višegodisnjim planiranjem svojih aplikacija. Sa druge strane, svjesni smo benefita koje donose iskustvo i informacije iz prve ruke, i značaj uzajamne podrške za svaku fazu studija. Ovakva vrsta podrške takođe može dodatno redukovati troškove, primarno pristupanjem alternativim vidovima finansiranja.

Rad na poslednjem izazovu OCSI alumni su započeli kroz Fondaciju “Visin”, gdje je dugoročna ambicija kreiranje programa stipendiranja za najambicioznije, najtalentovanije i najkreativnije mlade Crne Gore. Naša vizija je stipendijski program gdje bi svi imali priliku da se na kraju drugog razreda srednje skole deklarišu da žele da budu razmatrani za podršku, nakon čega bi bili uključeni u dvogodišnje skeniranje, sa prvom preliminarnom selekcijom nakon godinu dana. Spora selekcija bi pored praćenja akademskih i drugih rezultata aktivno radila na kreiranju snažne zajednice među aplikantima, kojima bi OCSI članovi i alumni aktivno sugerisali ideje i načine da se kroz ozbiljnu pripremu izbore za eksterna finansiranja prije same konačne dodjele Visin stipendije. Visin stipenija bi na kraju bila dodijeljena osobi sa najboljim plasmanom, a najmanjim opcijama da dobije dovoljno eksternih finansija. 

Za ovakvu jednu inicijativu potreban je višegodisnji rad i snažna saradnja sa institucijama i kompanijama (u i van Crne Gore). Naš plan aktivnosti će kroz white paper biti predstavljen 30. avgusta u Podgorici, kada otvaramo aplikacije za III Visin stipendiju za OCSI liderstvo, i organizujemo konsultacije o aplikacionim procesima za učenike, studente i roditelje. Naglašavamo da ovo predstavlja samo neke od načina pružanja aktivne podrške, i sigurni smo da i u Crnoj Gori i u dijaspori ima osoba sa idejama i mogućnostima koje bi mogle unaprijediti trenutno stanje. Dodatno, više smo nego voljni da iskoristimo našu mrežu i iskustvo da pomognemo u pospješivanju sličnih ambicija. 

U uvjerenju da ćete sa razumijevanjem cijeniti ovo obraćanje, izražavamo spremnost da u neposrednoj komunikaciji sa Vama i Ministarstvom na čijem ste čelu razmotrimo modalitete zajedničkog djelovanja na uspostavljanju ultimativnog programa stipendiranja za mlade talente iz Crne Gore.

S poštovanjem,