Zajedno pravimo krug: Poziv za partnerstvo

by OMSA Archive | May 12, 2017

Imajući u vidu da je misija OCSI kreiranje mreže crnogorskih studenata u inostranstvu, sa kapacitetom za aktivno globalno, regionalno ali i lokalno djelovanje, saradnja sa lokalnim zajednicama u Crnoj Gori predstavlja jedan od ključnih strateških pravaca Organizacije. Činjenica da CSI populacija studira na univerzitetima širom svijeta ne umanjuje osjećaj povezanosti sa maticom. Shodno tome, kroz projekat “Zajedno pravimo krug”, OCSI akcentuje značaj doprinosa razvoju lokalnih zajednica u Crnoj Gori. Razvoj crnogorskog društva podrazumijeva i ujednačen razvoj kapaciteta svih crnogorskih opština. Kako je obrazovanje jedan od preduslova razvoja, potrebno je obezbjediti adekvatan pristup informacijama mladim ljudima u svim krajevima naše zemlje.

Po dolasku učesnika aktivnosti na Cetinje, upriličen je i prijem kod zamjenika gradonačelnika Prijestonice, g. Momčila Martinovića. Ključne teme ovog razgovora bile su vezane za mogućnosti saradnje između OCSI i Savjeta mladih. Tom prilikom je i izvršnom direktoru OCSI, Balši Lubardi, uručen prigodan poklon – cetinjski perper. Ova manifestacija nastavljena je posjetom Klubu penzionera Cetinje, koja je imala za cilj razgovor o „generacijskom jazu“, i prilikama za podjelu iskustava na konkretnim projektima. Centralni dio aktivnosti bila je prezentacija o studiranju u inostranstvu i revijalni turnir u basketu. Prezentaciju o iskustvima sa studiranja u inostranstvu ali i zanimljivim obrazovnim profilima, upriličenu u Skupštinskoj sali Prijestonice, održali su članovi OCSI ispred predstavnika Savjeta mladih, USSCG i Gimnazije Cetinje. Po završetku prezentacija, svečano je potpisan memorandum o saradnji između Savjeta mladih Prijestonice Cetinje i OCSI, kojim je predviđeno kreiranje platforme za komunikaciju i saradnju u narednom periodu, kao i organizacija zajedničkih aktivnosti.

Turnir u basketu je održan u SC Lovćen, uz učešće više ekipa, među kojima i tim OCSI. Pobjednik ovog turnira u izuzetno zanimljivom finalu bila je ekipa „No Name“. Ova manifestacija je organizovana u formi aktivnog druženja sa ciljem pomaganja zajednici, pa su sredstva prikupljena od kotizacija za učešće opredijeljena za obnovu sale i sportske opreme Cetinjske gimnazije.

Poslednja aktivnost u sklopu ovog intenzivnog ali vrlo informativnog i zanimljivog dana, kako za članove OCSI, tako i za građane/ke Cetinja, bilo je neformalno druženje u Omladinskom centru. Druženje je bilo i prilika da se sa cetinjskim srednjoškolcima/kama razgovara o nastavku saradnje i komunikacije kroz mentorski rad u budućnosti. Završetkom dana i odlaskom članova OCSI i Unije srednjoškolaca sa Cetinja, nije završena i saradnja i komunikacija sa mladima Prijestonice, te vjerujemo da će „Zajedno pravimo krug“, aktivnost simboličnog naziva, biti podsticaj za unaprijeđivanje saradnje OCSI i lokalnih zajednica.