Zimska skupština 2019

by OMSA Archive | December 30, 2019

Zimska skupština 2019 organizovana je 26. decembra u Podgorici, kao tradicionalan vid okupljanja crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI), a ujedno je i proslavljen 8. rođendan Organizacije. Na događaju su se okupili članovi, alumnisti, partneri i zainteresovana javnost.

U uvodnim obraćanjima, programski direktor Nemanja Stijepović je ukazao na važnost povezivanja, predstavio razvoj Organizacije i dosadašnje rezultate rada. Ispred Borda Povjerenika prisutnima su se obratili Bojana Minić i Andrej Nedović, koji su prenijeli svoja iskustva i poruke o važnosti postojanja OCSI, vrijednostima koje Organizacija baštini i načinu na koji doprinosi razvoju Crne Gore. U svom govoru, izvršni direktor Organizacije, Dimitrije Jovićević, skrenuo je na pažnju na potrebu za većom saradnjom institucija sistema sa crnogorskim studentima u inostranstvu i ukazao na potrebu iznalaženja sistemskih odgovora na izazove sa kojima se CSI populacija susrijeće. 

Ove godine, OCSI je otvorila diskusiju o budućnosti Crne Gore i ulozi CSI populacije u ostvarivanju vizije razvoja, kroz perspektivu partnera iz tri bitna sektora djelatnosti: javnog, civilnog i privrednog. Na Zimskom panelu vezanom za viziju Crne Gore kroz 10 godina i način na koji crnogorski studenti u inostranstvu mogu doprinijeti u ostvarivanju iste, učešće su uzeli: gđa Branka Žižić, v.d. Generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, gđa Anica Maja Boljević, Izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo, i g. Uroš Bulatović, Predsjednik i osnivač Unije mladih preduzetnika Crne Gore. 

U okviru diskusije je bilo govora i o Strategiji održivog razvoja i Strategiji pametne specijalizacije kao jednom segmentu vizije razvoja crnogorskog društva, a i istaknuta je i perspektiva da aktivni i odgovorni građani, koji učestvuju u životu društva i imaju podršku, trebaju biti u fokusu te vizije. Naročito je važno da Crna Gora u budućnosti razvija privredni sektor, i to posebno kroz preduzetničke ideje koje dolaze od mladih ljudi, istaknuto je na Panelu. Tokom diskusije je bilo i riječi o prilikama za saradnju institucija sa CSI, ali je i istaknuto da OCSI kroz aktivno učešće svojih članova može da umnogome doprinese izradi politika i strategija. Takođe je ukazano i na važnost naučnog i akademskog doprinosa studenata i alumnista Organizacije Crnoj Gori, promociji pozitivnog vrijednosnog sistema, umrežavanja s privrednim sektorom, ali i boljoj podršci svih sektora u Crnoj Gori i stvaranju prilika za saradnju sa CSI.

Nakon Panel diskusije, održane su konsultacije sa ciljem stvaranja konkretnih preporuka za buduće djelovanje OCSI, te su obrađene teme: mobilnost, zapošljavanje, cirkulacija mozgova i inovacije, gdje su svi prisutni učesnici iznijeli svoje ideje i sugestije za budući rad u ovim oblastima. Zaključeno je da Organizacija bilježi uspijeh u odnosu na prethodne godine, ali i da bi plan rada trebalo obogatiti novim događajima i programima. Javni program Zimske skupštine, uključujući i Panel diskusiju i konsultacije, finansijski je podržao Fond za aktivnog građanstvo (fAKT) u okviru grant šeme Građanska Akcija 2019. Fotografije sa događaja dostupne su na ovom linku

Tokom Završne ceremonije projekta "Mreža Mozgova", dodijeljene su diplome srednjoškolcima, učesnicima projekta, i zahvalnice studentima, mentorima. Prisutnima su se obratili Matija Miljanić, u ime Projektnog tima, i Vanja Rakočević, ispred Udruženja pedagoga Crne Gore. Projekat je implementiran u partnerstvu sa Udruženjem pedagoga Crne Gore, a finansijski podržan od strane Ministarstva sporta i mladih Vlade Crne Gore. Fotografije sa događaja su dostupne na ovom linku

Ceremonijom je završen dio programa otvorenog za javnost, nakon čega je uslijedila Zimska Skupština OCSI, na kojoj je prvenstveno formalno potvrđen novi Predsjednik Skupštine, Matija Keković. Tokom Skupštine je diskutovano o izazovima sa kojima se CSI susrijeću, ali i onima koji se tiču direktno Organizacije, te idejama i prijedlozima za budući rad. Na kraju Skupštine proslavljen je i 8. rođendan Organizacije.