AMIRA IDRIZOVIĆ

by OMSA Archive | January 25, 2021

Amira je magistrirala Molekularnu biologiju i genetiku na Univesità di Pavia u Italiji. Nakon završenih magistarskih studija, dobila je PhD poziciju na klinici Vall d'Hebron u Barseloni, u sklopu koje je dobila i prestižnu stipendiju za mlade istraživače Marie S. Curie.
Njen PhD projekat je fokusiran na istraživanje srpaste anemije (cell sickle disease). To je grupa bolesti koja se naslijeđuje sa mutacijom hemoglobina i izaziva promjene u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) i koja je nažalost još uvijek neizlječiva. Cilj njenog projekta je stratifikacija ili podjela pacijenata prema komplikacijama i ozbiljnosti bolesti sa ciljem personalizovane medicine.
,, Prvi korak je ispitivanje eritrocita ektacitometrijom - LoRRca. Drugi korak su geneticke analize ovih pacijenata i proučavanje njihovog genotipa i fenotipa. Finalni dio mog projekta bila bi kombinacija navedena dva.
Nadamo se da ćemo dobiti rezultate koji ce pomoći i olakšati liječenje ovih pacijenata, koji ce pomoći da se brže dijagnostikuje bolest i stepen komplikacija izazvanih istom, naravno sve u cilju pružanja bezbolnijeg i lakšeg kvaliteta života ljudi i djece oboljelih od ove bolesti.''