Božana Mašanović

by Vladimir Đukanović | May 6, 2020

Obrazovanje:

  • Srednja škola: Gimnazija Niko Rolović, Bar
  • Visoko obrazovanje: Osnovne studije: UCG Fakultet političkih nauka; FUDŠ Slovenija (CEEPUS razmjena); Univerzitet Jagiellonski Poljska (CEEPUS razmjena) .

.

Imala si priliku da studiraš na 3 univerziteta u 3 različite zemlje. Reci nam nešto o tome?

Ako sve pođe po planu, do kraja semestra ću završiti osnovne studije i dobiti diplomu UCG-a, mada to i nije baš tačno. Na jednom od predavanja, dok smo još uvijek mogli da posjećujemo amfiteatre Univerziteta Jegiellonian, moja koordinatorka je rekla sledeće: "Kada završite studije dobijate jednu diplomu, ali kada vas neko pita odakle vaše znanje potiče, imate privilegiju da kažete da je ono poteklo sa nekoliko mjesta." Čuvši to, sjećam se, nasmijala sam se. I iskreno, osjetila sam se ponosnom. Moje znanje potiče iz Crne Gore, Slovenija i Poljske.

Pričali bi veoma dugo kada bi navodili razlike. Glavno je da gdje god da odete, osjetićete strah i ugroženost na početku. Posebno ovdje u Krakovu, već na prvim predavanjima, prva mi je misao bila: "Šta li ja tražim ovdje..."

I to su misli od kojih često ne možete pobjeći, I iskreno sve se svodi na to da budete sigurni u sebe i budete svoji. Tada nije važno ako vam kolege dolaze sa prestižnih univerziteta širom svijeta, jer kada počnete da radite sa njima shvatite da time što ste svoji i što dajete sve od sebe, dorasli ste svima čak i ako dolazite iz male Crne Gore za koju pola njih nije ni čulo.

Svaki je sistem drugačiji. U Sloveniji i ovdje u Krakovu, često mi se čini da učimo sada nešto što smo mi još na prvoj godini, iz naših knjiga od po 500 strana već prešli u Podgorici. Često mi je čudno što za određene predmete nemam knjigu, što koristim dokumentarce ili časopise. Dojade silni projekti i radovi koje moram da pišem, i nekada onda pomislim šta će meni sve ovo. Ali, tada shvatim da sam u roku od jednog semestra napisala preko 20 seminarskih radova, nekoliko projekata, da sam držala prezentacije pred punim amfiteatrima, da sam naučila da radim u novim programima...I tako je kreiran balans. Stekla sam vještine uz pomoć kojih upotrebljavam svoje znanje. I baš zato bih svakome preporučila studentske razmjene.