DA LI JE PREVIŠE IZBORA UVIJEK DOBRA STVAR?

by OMSA Archive | March 20, 2021

Da li ste nekada ušli u supermarket i pogledali sve one police prepune hrane? Čokolade, grickalice, slatkiši, mnogo brendova, ukusa i vrsta. Da li vam se nekada desilo da ne znate šta bi kupili pa jednostavno napustite prodavnicu bez ičega?

Još jedan primjer iz svakodnevnog života bi bila i kupovina odjeće. Odete u radnju koja prodaje farmerice; tamni džins, blijedi džins, „iscijepani“ stil, uske, široke, farmerice dubokog struka, itd. Ne možete da odlučite koji model je onaj pravi, jer naravno, imate više njih koje vam se dopadaju. Nismo uvijek u mogućnosti da kupimo 3 para farmerica, a nekada vam toliko nije ni potrebno. Da li vam se desilo da izađete iz radnje frustrirani jer „ima svašta a nema ništa“?

Većina nas je vjerovatno mišljenja da je više izbora dobra stvar. Birati između menija sa 3 strane zvuči bolje nego meni koji ima svega 4 jela? Možda nije uvijek tako.

Psiholog Barry Schwartz autor je više knjiga koje se bave ljudskim ponašanjem, i kazao je da postojanje velikog broja izbora može biti iscrpljujuće i zbunjujuće. Dovodi do toga da mi ispred sebe stavljamo nerealna očekivanja „savršene odluke“ i krivimo sebe za to što to nismo uradili.

2000. godine psiholozi Sheena Iyengar i Mark Lepper su objavili studiju o džemu. Naime, u supermarketu su jednoga dana postavili 24 vrste džema i kupci su imali mogućnost da probaju onaj koji žele. A zatim su drugog dana postavili svega 6 vrsti džemova. Iako je degustacija od moguće 24 vrste privukla značajno više pažnje kupaca, to se nije reflektovalo na kupovinu. Oni kupci koji su degustirali 6 vrsti su 10 puta više izrazili želju da kupe džem od onih koji su birali između 24 vrste.

Više izbora, manja šansa da kupite? Donekle kontraintuitivno.

Svako naše donošenje odluke crpi energiju, a energija nam je ograničen resurs. Vjerovatno ste čuli mnogo puta priču o tome kako je Steve Jobs stalno nosio tri iste stvari: crnu rolku, farmerice i patike. To sve kako ne bi trošio svoju energiju.

Kada imamo mnogo opcija koje možemo razmatrati, veoma je lako vidjeti samo pozitivno u alternativama koje nismo izabrali. I to može učiniti da se osjećamo kao da je naš izbor nedovoljno dobar jer „Šta ako bi nešto drugo bilo bolje?“.

Ono što je bitno da razumijemo je da su naši izbori vjerovatno bili najbolja opcija ili ono što smo mislili da je najbolja opcija u trenutku donošenja odluke. Da smo izabrali nešto drugo, veoma je vjerovatno da bi i taj izbor imao negativne strane i iste misli bi nam se, i u tom slučaju, vrtjele kroz glavu. Nijedan izbor nije savršen, jer mi kao homo sapiens uvijek radimo na sebi, pokušavamo da budemo bolji i prilagođavamo naš život i izbore kako bi našli neki smisao i svrhu u istom.

Možda je ono što ste izabrali ipak dobra stvar, ne budite strogi prema sebi. I sljedeći put kad kupujete farmerice, definitivno kupite one koje čine da se osjećate samouvjereno. 😊