DARIJA MARAŠ: STUDENTSKI ŽIVOT U PRAGU

by OMSA Archive | July 13, 2021

OCSI je u saradnji sa portalom Makanje pripremila niz intervjua sa našim lokalnim koordinatorima. Ovog puta, govorimo o studiranju u Pragu. Naša sagovornica bila je Darija Maraš, koja je trenutno na master studijama geopolitike i OCSI lokalna koordinatorka za Češku.

Kao prednost za studente izdvaja mogućnost slobodnog izbora određenog broja predmeta tokom studija, a navodi da je i slovenski duh i dalje veoma prisutan, što znatno ublažava takozvani “kulturni šok” ukoliko odlučite tu da studirate ili živite.

Kako si se odlučila za studiranje u Pragu i kako vidiš da će to uticati na tvoje profesionalne i lične ciljeve?

Studiranje u inostranstvu je nešto što je uvijek bilo u mojim planovima, vjerovatno najviše zbog uticaja porodice (jer su mi starije sestre pošle upravo tim putem). Osnovne studije sam završila u Moskvi i nakon tog iskustva sam imala želju da studiram u nekoj od zapadnih zemalja i vidim koliko je drugačija percepcija političkih aktera (s obzirom da sam studirala istoriju i politikologiju). Master studije sam upisala u Pragu i trenutno sam na prvoj godini geopolitike na Karlovom univerzitetu. U Pragu, kao i u Moskvi ima dosta mogućnosti za profesionalni razvoj pored fakulteta, kao na primjer raznorazne prakse u ratličitim institucijama, think tank-ovima itd. Moja odluka da studiram u inostranstvu svakako mi je dala mogućnost da usavršim znanje stranih jezika i steknem znanja koja mi mogu poslužiti u profesionalnom aspektu. Kao student u inostranstvu mislim da sam „otpornija“ na stres koji ide ruku pod ruku sa mijenjanjem okoline i vjerujem da će mi to biti od značaja ukoliko odlučim da radim u inostranstvu ili budem često putovala u okviru svoj posla.

Prema tvom mišljenju, koje su najveće prednosti ali i mane studija u Pragu?

Osim nevjerovatno duge univerzitetske tradicije (Karlov univerzitet osnovan je daleke 1348. godine) studiranje u Češkoj ima dosta prednosti. Prag se nalazi u srcu Evrope, što vam daje nevjerovatne mogućnosti za profesionalni razvoj, jer gotovo sve značajnije kompanije ili institucije imaju svoju filijalu ili sjedište upravo tu. Još jedan plus (koji je bio više aktuelan prije pandemije) je mobilnost koju stičete kad živite u srcu Evrope, jer je država (kao i sam grad) veoma dobro povezana sa čitavom Evropom. Jedan od minusa koji bih izdvojila je da Česi slabije govore engleski, i u nekim ustanovama vam se često može desiti da ne možete da se sporazumijete sa osobom koja tamo radi. Češki jezik nije toliko nerazumljiv za ljude sa našeg govornog područja i ukoliko želite da ga naučite, to vam neće toliko teško pasti.   

Kako bi prokomentarisala obrazovni sistem po kom studiraš i šta bi voljela da se od toga primjeni u Crnoj Gori?

Master studije u Češkoj su u većem dijelu upravo u rukama studenta. Cilj je da svaki student na kraju studija ima 120 kredita, koji se dobijaju nakon uspješno položenih ispita. Svaki program ima određeni broj obaveznih predmeta, ali većinu predmeta bira upravo student shodno njegovim/njenim interesovanjima. Interesanto je da možete da birate predmete koji su predviđeni za druge programe i samim tim imate svoj unikatni plan obuke, koji možete prilagoditi nekoj određenoj sferi u kojoj želite da radite. Ovakav sistem obrazovanja je prilagođen studentu, što nije uvijek slučaj u univerzitetima u Crnoj Gori i u Rusiji. Vjerujem da bi se ovakav sistem, gdje je obrazovni program fleksibilniji, mogao primijeniti u Crnoj Gori da bi se studenti mogli specijalizovati u nekoj određenoj sferi i samim tim mogli doprinijeti razvoju nauke u Crnoj Gori izučavajući neku konkretnu temu temeljnije i uz pomoć kvalifikovanih profesora.  

U čemu se razlikuje društveni ambijent i kultura Češke od istoga u Crnoj Gori?

Vjerujem da je jedini način na koji možete zaista upoznati neku kulturu je da živite u njoj. Mnogo je interesatno vidjeti i živjeti na raznim mjestima i pratiti ritam života koji se razlikuje od onog na koji ste navikli. Naravno, tu je i učenje ili usavršavanje jezika, razna poznanstva itd. Život u Pragu se dosta razlikuje od onog u Moskvi ili u Crnoj Gori, prije svega izgledom, a takođe i ritmom. Na žalost, zbog pandemije nisam imala priliku da iskusim život u Pragu u pravom smislu te riječi, ali mogu reći da je i ovih par mjeseci života u Pragu u vrijeme pandemije bilo dovoljno da se ubijedim da je ovaj grad veoma energičan (doduše manje od Moskve) i da njegova estetika dosta utiče na vaše raspoloženje (u pozitivnom smislu te riječi). U Pragu živi dosta stranaca, što grad čini dosta intersantnim, ali može vas takođe odaljiti od samih Čeha, koje rjeđe možete naći u internacionalnim skupinama. Shodno stereotipu Česi zaista vole pivo, koje je u mnogim lokalima jeftinije od flaširane vode. Nešto što povezuje nas i Čehe je slovenski duh koji je i dalje veoma prisutan, što može znatno da ublaži takozvani “kulturni šok” ukoliko odlučite tu da studirate ili živite.

Zbog čega bi ti preporučila studentima da odaberu studiranje u Pragu?

Prag (kao i Češka generalno) je populatna destinacija za studente iz Crne Gore i regiona, što je sasvim opravdano. Kvalitet obrazovanja kao i mogućnosti za profesionalni razvoj su na zavidnom nivou, dok su svakodnevni troškovi daleko manji u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Za studente iz našeg regiona postoji Višegradska stipendija, koja finansira polovinu školarine i dodjeljuje određeni džeparac. Internacionalni ambijent, nevjerovatna ljepota grada, slovenski mentalitet građana su samo neke od prednosti života u Pragu, a vjerujem i širom Češke.