DEJANA PETRANOVIĆ

by OMSA Archive | September 30, 2020

• Ime i prezime: Dejana Petranović
• Srednje obrazovanje:
- JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Bar, ekonomski tehničar
• Visoko obrazovanje:
- Osnovne studije Univerziteta u Trstu, Fakultet političkih nauka i administracije, smjer - Medjunarodni odnosi, Trst, Italija

• Opiši svoje studiranje u inostranstvu i gdje vidiš sebe u budućnosti?

Još od malena sam postavila sebi za cilj da studije završim u Italiji. Uvijek sam sebe vidjela i zamišljala u drugačijem okruženju nego u kojem sam odrasla, prvenstveno podstaknuta željom da nadogradim sebe novim iskustvima i širim znanjem, kao i da se upoznam i srodim sa mentalitetom druge države, u mom primjeru Italije, zemlje prema kojoj sam uvijek gajila posebnu privlačnost.
Želja mi se obistinila, i nisam se ni u jednom trenutku pokajala, jer su se sva moja očekivanja ispunila i u većoj mjeri od one koju sam zamišljala.
Italija je atraktivna destinacija, jer nudi mnoge povoljnosti studiranja, koje se ogledaju u besplatnoj školarini na državnim fakultetima, kao i dosta velikim iznosima stipendije, koja je dovoljna za pokrivanje troškova studiranja, a pored toga je i geografski blizu naše lijepe Crne Gore.
Univerzitet u Trstu je mjesto gdje sam upoznala ljude ne samo iz svih krajeva Italije, već i svijeta. Internacionalna povezanost je velika prednost koje studiranje u inostranstvu nudi, susretanje sa raznim mentalitetima i sporazumijevanje na različitim jezicima, a ovakva poznanstva su ona koja ostaju zauvijek upamćena.
Italiju karakteriše jak obrazovni sistem, pa sam tako studirajući u Trstu nadogradila sebe u teorijskom pogledu iz oblasti političkih nauka i medjunarodnih odnosa, fakulteta koji ujedno i studiram.
Nezahvalno je pričati o budućnosti, koja je neizvjesna, ono čemu se nadam jeste da vidim sebe kao diplomiranog politikologa osnovnih i magistarskih studija, te da budem u prilici da svoje znanje i sebe profesionalno nagradjujem u poslovnoj sferi.
Studiranje u Trstu je najbolja odluka koju sam mogla da donesem, i iskreno je preporučujem svima!