EDINA OSMANOVIĆ

by OMSA Archive | September 16, 2020

Ime i prezime: Edina Osmanović ✌🏻
Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar- Ekonomski tehničar
Osnovne studije- Univerzitet Donja Gorica, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis- opšti smjer, Podgorica
Global UGRAD World Learning program razmjene- koji nudi Biro za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Univerzitet Chatham - Pitsburg, Pensilvanija- smjer-Ekonomija i biznis.
Master studije Preduzetničke ekonomije -smjer Poslovne psihologije i menadžmenta, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica

Biti dio prestižne američke Global UGRAD stipendije je iskustvo koje se pruža samo jednom i koje mijenja živote studenata širom svijeta, bar je moj zasigurno promijenila.
Nakon studiranja u Americi postala sam dio globalne Alumni mreže i čast mi je jer mogu podijeliti makar djelić svog iskustvo sa vama i sa studentima koji namjeravaju da zaplove u avanturu zvana "Study Abroad".
Obrazovni sistem u Americi se umnogome razlikuje od obrazovnog sistema u Crnoj Gori, počev od savršene organizacije samog programa razmjene, pa sve do organizacije na Univerzitetu i pojedinačnim sektorima koji su zaduženi za rad sa studentima. Imala sam priliku da sarađujem sa izuzetno posvećenim, ljubaznim i prije svega stručnim profesorima iz oblasti ekonomije i biznisa. Oni su me mnogo čemu naučili i jednostavno to znanje i entuzijazam koji uspiju da prenesu na studente je nešto što nema cijenu i što daje takozvani vjetar u leđa i podstiče na dalji razvoj i usavršavanje. Poštovanje, uvažavanje, solidarnost, razumijevanje i spremnost da se izađe u susret studentima u svakom momentu su odlike koje ih čine drugačijim i koje su ostale urezane u mom sjećanju kao nešto jako pozitivno i vrijedno pomena.
Vjerujem da su kulturno-obrazovne razmjene "biseri" u životima studenata i treba ih itekako uočiti na vrijeme, uzeti u svoje ruke i u potpunosti uživati u ljepotama koje pružaju, a njih je mnogo!

-Da li bi ponovo bila dio studentske razmjene?
Svakako da bih ponovo bila dio neke studentske razmjene, upravo jer sam svjesna koliko to znači i koliko obogaćuje naše živote. Sigurna sam da studiranje u inostrantsvu čini da postanemo svjesni svojih kvaliteta, kapaciteta i da nas donekle tjera da se pokrenemo i da budemo najbolja verzija sebe u svakom momentu i u svakom aspektu našeg života, ne samo na polju obrazovanja.

Stojim na raspolaganju za sva dalja pitanja vezana za studije i život u Americi, posebno kada je u pitanju Global UGRAD program razmjene.