Filip Radojević

by Vladimir Đukanović | March 11, 2020

Predstavljamo vam Filipa Radojevića!

Obrazovanje: 

-Srednja škola: Gimnazija "Panto Mališić", Berane

-Visoko obrazovanje: Univerzitet Crne Gore, Arhitektonski fakultet Podgorica / Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

Da li si zadovoljan izborom fakulteta u oblasti arhitekture i da li ti je pruzio velika znanja?

Što se tiče studija van CG: Iako se očekuje da možda inostrani fakulteti pružaju mnoogo bolje studijske programe, u mom slučaju mislim da to nisu bile glavne beneficije. Nisam naučio mnogo novoga što se tiče same građe fakulteta. Ali dvije stvari, koje su inače neodvojivi dio svakog studija u inostranstvu jesu:

1. Stepen nezavisnosti.

U smislu da sam van Podgorice stekao mnogo životnih kompetencija, i uhvatio se u koštac sa stvarima od administracije, dokumentacije, banaka i svega živog što ovako nikad ne bih imao prilike. Mislim da sam za te 2 godine kao osoba i društveno odgovoran pojedinac više sazrio nego za cijeli prethodni period. Mnogo češće putujem od tad, i mnogo lakše sebi pravim anražmane za takve stvari, jer mi je postalo dio svakodnevnice.

2. Evropski okvir za tržište rada.

Možda fakultet ne uči nečem novom, ali zato uz fakultet ide ogromna infrastruktura koja mi je na raspolaganju, a koju ne bih mogao imati u CG. Tu su prostori za arhitekte i studente, kursevi jezika, korisnih vještina kao i konstante stručne ekskurzije, saradnja sa preduzećima i mogućnost prakse tokom studija koja je godinama ispred bilo čega što ćemo vidjeti u Crnoj Gori. Pored toga i nove tehnike koje se primjenjuju u Evropi a još nisu zaživjele u CG, što znači da bi eventualnim vraćanjem u Crnu Goru opet bio korak ispred svojih kolega koji su doma završili studije. Sve u svemu, nije poenta u stečenom znanju koliko je u proširenim vidicima i životnim mogućnostima koje se ovakvim poduhvatom otvaraju. Definitivno da me je ovo iskustvo unaprijedilo ne samo u profesionalnom smislu, već i individualno, kao čovjeka.