IVAN VRATNICA

by OMSA Archive | May 2, 2022

Ivan je završio osnovne i master studije arhitekture na Tehničkom Univerzitetu u Beču. Pored arhitekture i prostornog planiranja fokus je bio na konzervaciji i revitalizaciji kulturnog nasledja na primjeru austro-ugarskih tvrđava, od kojih je za tvrđavu Kosmač na Brajićima napravljen detaljan rad sažet u knjizi na engleskom i na našem jeziku. Nakon objave ovog djela postaje, trenutno najmladji, član UNESCO-ve organizacije ICOMOS Austria (International Council on Monuments and Sites).

Tokom studija odlučuje se da realizuje svoj dugo željeni san o pilotiranju i završava školu letenja nakon čega postaje i dio porodice sportskih pilota u Austriji.

O knjizi:

"Tvrđave su najbrojniji tip spomenika sa potencijalom za rehabilitaciju u Crnoj Gori. Konkretno, austrougarske tvrđave su najveća grupa koju je izgradilo jedno carstvo. To su najnoviji i najsavremeniji objekti iz vremena utvrđenja. Danas su mnoge od njih zaboravljene, devastirane i u ruiniranom stanju, a ipak imaju značajnu arhitektonsku i kulturnu vrijednost. Nakon pomenutog u kombinaciji sa njihovim atraktivnim lokacijama, postavlja se pitanje zašto nadležni organi tako malo znaju o njima bez značajnih pokušaja da se edukuju i promijene stanje.

Ova knjiga ima za cilj da pokaže kako se na pravi način pristupa ovj temi predstavljajući metode i ideje kako se ovi objekti mogu pretvoriti u održivo kulturno, turističko i istorijsko blago. Time bi se obogatila turistička ponuda Crne Gore i učinila jedinstvenom u regionu, ali i u svijetu."

Čestitamo!