IVANA ĐORĐEVIĆ

by OMSA Archive | August 12, 2020

Ime i prezime: Ivana Đorđević🙌🏻
Srednja škola: Srednja Medicinska škola-Podgorica,Crna Gora.
Više obrazovanje: Student Medicinskog fakulteta na Univerzitetu “Sv. Kiril i Metodij“ ,smjer Opsta medicina- Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Opiši svoje studiranje u inostranstvu. Koje su prednosti, a koje mane?

Prednosti su veći broj studenata, naučnog kadra, klinika, prakse kao i pacijenata što je od velikog značaja kada je u pitanju ljekarska struka. Veći broj predmeta na fakultetu koji omogućavaju detaljnije, šire poznavanje medicine.
U sklopu fakulteta, aktivan član sam MMSA organizacije - human rights and peace, čiji projekti podstiču rešavanje aktuelnih problema iz te oblasti kao i podizanje svijesti ljudi o ne toliko poznatim oboljenjima. Ova organizacija takođe omogućava prezentovanje naučnih radova i razmjenu studenata, ljetnju praksu u inostranstvu za koju bih aplicirala naredne godine.
Prednosti su kako u stručnom tako i u socijalnom i psihološkom smislu.
Odlazak od kuće, početak pravog studentskog života, samostalnost, upoznavanje novih prijatelja, kolega i profesora, komunikacije, učenje novog jezika i kulture, u ovom slučaju slične našoj, je, po mom mišljenju, jedan korak ka usavršavanju sebe i korak ka svijetu odraslih, akademskih ljudi. Još jedna prednost ovog fakulteta jeste to što je priznat u većini zemalja bez potrebne nostrifikacije, ali malo je studenata iz Crne Gore koji dođu u Skoplje.
Mana je, naravno, nostalgija za svojim rodnim mjestom, porodicom i prijateljima. Međutim, iako studiranje medicine u inostranstvu zahtijeva odricanja, isto tako otvara i mnoga vrata.