Iz iskustva: OYW

by Vladimir Đukanović | July 12, 2014

Već sam dolazak u Dablin je započeo u prijatnoj atmosferi: na aerodromu su nas dočekali „Dobrodošli One Young World“ plakati. Potom su nas sreli volonteri sa odličnom organizacijom i pomogli oko prevoza do hotela. Topla atmosfera je potrajala tokom cijelog samita, tako da je Dablin, kao grad u kom se održao peti OYW samit, dobio posebno mjesto u mom srcu.

Cijeli samit je bio intezivan: buđenje u 6h da bismo stigli na prve prezentacije, pa iako nenaspavani, i dalje smo željeli da ostanemo do kasnih večernjih prezentacija – to je po meni bio istinski pokazatelj kvaliteta samita i atmosfere koja je konstanto inspirisala i motivisala.

Tokom Ceremonije Otvaranja, imala sam priliku da budem nosilac crnogorske zastave u svečanoj i veseloj atmosferi zajedno sa predstavnicima iz preko 130 drugih zemalja i savjetnicima, poput Borisa Bekera, Kofi Anana, Sir Bob Geldofa, nekoliko bivših južnoameričkih predsjednika itd.

Prezentacije prvog dana su počele na temu cirkularne ekonomije. Dejm Elen MekArtur nas je podsjetila da iako izgleda još dugo, 118 godina, koliko se procjenjuje da nam je preostalo rezervi uglja, to je ustvari prije koliko je njen voljeni deda bio rođen. Predsjednik kompanije Iglo koja istražuje mogućnosti da se koncept otpada u vidu hrane redefiniše je kazao, između ostalog, da „kompanija prvo mora da bude jaka da bi bila dobra“. To je važna stavka koju treba imati na umu kada se od postojećih kompanija očekuje održiv razvoj.

Istog dana smo slušali na temu klimatske pravde, što je relativno nov koncept, koji obuhvata, kako ljudska prava, tako i ekonomski razvoj i aspekte održavanja prirodne sredine. Bivša predsjednica Irske, Meri Robinson, je osnovala Climate Justice Foundation sa ciljem da iskoristi svoj i uticaj kolega lidera da bi se pospješile akcije koje se tiču klimatske pravde i populacije u najsiromašnjim zemljama. Marielle Fillit ja predstavila svoj program u Keniji u sklopu fondacije čiji je cilj da u potpunosti snabdje stanovništvo električnom energijom proizvedenom iz solarnih panela i po cijeni znatno nižoj od postojeće energije sa mreže. U svijetu za koji se kaže da energija postaje nova valuta, proizvodnja energije iz najbogatijeg obnovljivog izvora u afričkoj zemlji zvuči kao izuzetno mudra ideja.

Očekivano, bilo je dosta govora o preduzetništvu. Michelle Phan, uspješna mlada društvena preduzetnica, savjetovala je da ne bježimo od mogućnosti neuspjeha, da ne idemo prečicama i umjesto da „otkrivamo toplu vodu“, da samo pitamo korsnike šta im je potrebno, i da se shodno tome prilagodimo. Njen savjet je i da je najboji način da započnemo biznis -- da odlično poznajemo to što radimo.

https://omsa.me/images/14942054483_dbc51d430f_k.jpg

Zahvaljujući tome što dolazim sa Balkana, bila sam pozvana da učestvujem u panelu na temu.  To iskustvo je bilo istovremeno privilegija, i izazov. Tokom ekspert panela na tu temu smo čuli poruku da je vještina pričanja priča jako važna pri postizanju pomirenja: potrebno je da ispričamo svoju verziju priče u najboljem svjetlu kakvu želimo, i na taj način prepričamo prošlost u poželjnu sadašnjost u miru.

Tokom poslednjeg dana samita smo prisustvovali nekim od najdirljivijih sesija. Prvo sesija tokom koje je Karolina Kejsi koja je sama pod dijagnozom slijepila, predstavila još pet učesnika sa dijagnozama invalidieta, od nepokretnosti do depresije. Karolina je tokom 45 minuta uspjela da postigne što mnoge organizacije koje podržavaju osobe sa invaliditetom nijesu uspjele: da nam približi šta zaista društveno uključenje za svaku pojedinu osobu znači. Naime, u jednom momentu ona je tražila da se svi ekrani isključe, a potom su i velika svjetla isključena i cijela se sala našla u mraku. Nadalje se sesija odvijala u mraku, i pet učesnika su nam se predstavili entuzijastično pričajući o svojim aktivnostima i uspjesima. Potom, kada su se svjetla upalila, učesnici su se pojavili na sceni, i tada smo ih mogli vidjeti bez predrasuda, koje, kao što je sesija imala za cilj da pokaže, često nesvjesno nosimo. Ja sam veoma zahvalna Karolini na važnoj poruci koju je uspjela da nam prenese.

Još jedna dirljiva sesija je uključila

Pored formalnih iskustava, samit je doveo do poznanstava i prijateljstava sa talentovanim delegatima. Zajedno smo se provodili u predivnom Guinness Storehouse, obilježili pad berlinskog zida, i upoznavali Dablin.

Hvala organizatorima i savjetnicima iz OYW, volonterima i Dablinu, i kolegama delegatima!

https://omsa.me/images/IMG_6964.JPG

Nekoliko citata:

  • Kapitalizam je najgori ekonomski sistem, osim svih ostalih koje smo dosada probali.
  • Kada su postavili Statuu Slobode na istočnoj obali, zaboravili su da izgrade Statuu Odgovornosti na zapadnoj obali (u SAD).
  • Ne traži da radiš šta je svijetu potrebno, već potraži ono što tebe čini živahnim -- jer svijetu su potrebni živahni ljudi.

Delegat Crne Gore na OYW 2014. samitu,

Sanja Šćepanović