JOVANA ČAĐENOVIĆ

by OMSA Archive | June 8, 2022

Jovana sa timom nastoji razviti aplikaciju Prezla koja bi povezala sve koji posjeduju višak hrane sa onima koji žele jednim potezom uticati na rješavanje gorućih problema bacanja hrane, zagađenja životne sredine i sve većeg rasta neuhranjenog dijela društva. U ovoj zajedničkoj misiji, aplikacija može imati dalekosežan pozitivan uticaj i postati mjesto okupljanja svih koji su tražili načine da doprinesu svojoj zajednici.

Ideja se rodila iz želje da se skrene pažnja na ove važne, ali zapostavljene probleme. Prezla kao dio društva može značajno podići svijest i uticati da se neke svakodnevne navike promijene i usmjere ka smanjenju bacanja hrane, zdravijoj sredini i srećnijem društvu.

Inicijatori ove ideje čvrsto vjeruju da je to moguće kroz i samu igru otkrivanja novih restorana u aplikaciji, neisporbanih jela i namirnica koje su se tik pred istekom roka trajanja ipak našli na tanjirima. Uz sve to, korisnici mogu pokazati i svoju humanost ili učiniti gest kroz kupovinu obroka i namirnica svojim sugrađanima.

Njen projekat je podržan od strane Tehnopolis inkubatora u Nikšiću i Regionalnog inkubatora za razvoj socijalnog preduzetništva (RISE).

Jovana je doktorand na Antwerp Univerzitetu gdje vrši istraživanje u oblasti finansija privatnih firmi.