Utorak za nas: Katarina Martinović

by Vladimir Đukanović | February 27, 2018


1. Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?
Katarina: Trenutno sam na master studijama teorijske fizike na Perimeter Institutu u Kanadi. Osnovne studije iz fizike sam završila na Oksford univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

2. Zašto baš Kanada i zašto baš fizika?
Katarina: Perimeter je jedan od vodećih instituta za istraživački rad u polju teorijske fizike i program koji nude je savršena prilika da vidim koje su granice našeg znanja. Fokus mnogih naučnika ovdje su velika pitanja fizike koja mene interesuju, naime evolucija univerzuma, tamna materija i energija.

3. Da li je Kanada opravdala tvoja očekivanja? Da li se način života tamo u mnogome razlikuje od života u Crnoj Gori?
Katarina: Kanada je nevjerovatna i nasuprot mnogim očekivanjima, uživam čak i u hladnoj zimi kada su temperature u prosjeku -20 stepeni! Razlika u odnosu na Crnu Goru je u sredstvima koja se ulažu u napredak nauke i tehnologije. Moj institut je polovično finansiran od strane vlade, polovično od privatnih donacija. Program koji studiram prati puna stipendija, od smještaja, do hrane i džeparca.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješila?
Katarina: Najveći izazovi dođu kada je vrijeme da se gleda gdje sljedeće. Istina je da postoje mnoge stipendije koje se nude našim studentima, ali činjenica da nismo dio Evropske Unije često komplikuje situaciju. Kako sam to riješila? Satima istraživanja na internetu, pričanja sa ljudima, apliciranjem na sva moguća mjesta. Na kraju se svede i na sreću i tajming.

5. Tvoja najveća motivacija na tom putu?
Katarina: Želja za putovanjima, izazovima i novim avanturama. Stekla sam prijatelje na svim krajevima svijeta i to je nešto dragocjeno.

6. Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme, čime ispunjavaš svoje dane?
Katarina: Prilično sam aktivna osoba i volim prilično sve sportove. Trenutno koristim zimu da klizam i uživam u tome, a kad otopli počinje ragbi sezona sa timom na univerzitetu. Takodje volontiram na događajima čija je svrha da približe svijet fizike lokalnoj zajednici.

7. Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?
Katarina: Fizika je nauka kroz koju se može naučiti toliko o svijetu koji nas okružuje. To sam naučila tek kada sam imala laboratoriju i praktičnu nastavu iz fizike. Nadam se da će u budućim reformama nastavnog programa biti pomena o uvođenju sličnih metoda predavanja. Sigurna sam da različita iskustva studenata iz inostranstva mogu biti od velike pomoći u ovakvim situacijama.

8. Koji je tvoj sledeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?
Katarina: Aplicirala sam za doktorske studije na nekoliko mjesta u Evropi, bliže kući, ali još uvijek ne znam što će biti sljedeće godine. Dugoročni planovi mi ne idu od ruke i sebe u dalekoj budućnosti ne gledam previše, već planiram godinu po godinu.

9.Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?
Katarina: Želja da se vratim u Crnu Goru naravno postoji, ali rano je reći da li će se to desiti nakon završenih studija ili kasnije.

10. Koju poruku bi poslala mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?
Katarina: Prijavite se. Nikad se ne zna koja će se prilika pružiti. Bilo to semestar, godina, ili duže, vrijeme koje provedete vani će vam proširiti vidike i vratićete se bogatiji za jedno veliko iskustvo.