MALO TUGE ZA BOLJA VREMENA

by OMSA Archive | June 25, 2022

Robert Norman Ros (1942 – 1995), poznatiji kao Bob Ros, bio je američki slikar, instruktor umjetnosti i voditelj emisije The Joy of Painting (Užitak slikanja). Mnoge generacije pamte njegovu emisiju u kojoj je objašnjavao slikanje različitih pejzaža. Publika ga je okarakterisala kao najsmirenijeg slikara, a bio je specifičan i po svojoj afro frizuri.

Neobičan podatak je da se ljubav prema slikarstvu nije rodila odmah na početku. Naime, Ros se upisao u Američko ratno vazduhoplovstvo sa 18 godina, gdje je radio kao medicinski tehničar. Nakon određenog vremena, postao je glavni oficir u vazduhoplovnoj bazi na Aljasci, čije je pejzaže, koji uključuju snijeg i planine, kasnije prenosio i na slikarsko platno. Budući da je za boravak u vojsci karakteristična izdržljivost, grub i glasan ton, Ros je obećao sebi da ako ikada napusti vojsku nikada više neće vikati.

Dok je radio na Aljasci, otkrio je emisiju The Magic of Oil Painting (Čarolija ulja na platnu) koju je vodio Bill Alexander i tada se zainteresovao za slikarstvo. Bob Ros ubrzo postaje njegov šegrt, a nakon određenog perioda daje otkaz u vojsci jer počinje zarađivati od prodaje slika. Njegova neobična frizura je zapravo trajna koju je uradio da bi uštedio novac.

Način njegovog slikanja bio je prepoznatljiv po tehnici „mokro na mokro“ koju mu je pokazao Alexander. To je uljana tehnika slikanja, u kojoj slikar nastavlja da dodaje boju preko već vlažnih boja umjesto da čeka neko vrijeme da se svaki sloj boje osuši.

Rosov porodični život bio je pun uspona i padova. Sa svojom prvom ženom Vivijen Ridž dobio je sina Stivena. Međutim, oni su svoj brak okončali 1977. godine. Kada se oženio drugi put, njegova žena Džejn je preminula od posljedica raka 1992. Dva mjeseca prije svoje smrti, Bob Ros se oženio treći put sa Lindom Braun.

Kada je njegova žena Džejn preminula, Ros je prolazio kroz veoma težak period. Tokom slikanja jednog pejzaža u emisiji emitovanoj nakon njene smrti, izjavio je:

„Ovo možete učiniti svijetlim ili tamnim koliko god želite, u zavisnosti od vašeg raspoloženja i onoga što vidite na ovoj slici. Ponekad, kada niste u dobrom raspoloženju, slike teže ka tome da budu tamne. Jer slike odražavaju vaše raspoloženje. Ponekad čak niste ni svjesni da se to dešava. Slika apsolutno mora imati tamu da bi imala svjetlost. Moram da imam suprotnosti, tamno i svijetlo, svijetlo i tamno neprekidno na slici. Ako imate svijetlo na svijetlom, nemate ništa. Ako imate tamu na tamnom, takođe nemate ništa. To je kao u životu. Moraš imati malo tuge s vremena na vrijeme da bi znao kada dođu bolja vremena. Ja trenutno čekam ta bolja vremena.“ (The Joy of Painting, Season 23, Episode 3)

Autorka: Anđela Ašanin