MISTER BIN, TVORAC DRUGAČIJE KOMEDIJE

by OMSA Archive | May 8, 2022

Mister Bin, lik kojeg tumači britanski glumac Rouan Atkinson osvojio je srca publike širom svijeta. Svojim neobičnim dešavanjima, a skoro bez jedne riječi, uspio je da zasmije do suza svakog kraj ekrana. Iako je prva epizoda emitovana 1. januara 1990. godine, ova humoristička serija je jako dobro poznata i starijim i mlađim generacijama.

Ono što je oduvijek izdvajalo lik Mister Bina od ostalih komičara je upravo njegova univerzalnost, odnosno to što njegov humor možete razumjeti koji god jezik da govorite. Za ovu ideju se vezuje događaj iz 1987. godine kada je na jednom festivalu u Montrealu Atkinson zahtijevao da nastupa pred publikom koja govori francuski jezik. Na taj način je htio da provjeri reakciju publike na svoj nastup, budući da nije sadržao tekst. Sklonost ovog lika  isključivo ka vizuelnim efektima mnogi porede i sa legendarnim komičarem Čarli Čaplinom.

Jedan od dokaza popularnosti ove serije predstavlja tvrdnja da se u posljednjih 25 godina, u svakom trenutku prikazuje serija „The Mr Bean“ negdje u svijetu. Ineteresantan je i podatak da je inspiracija za ovog lika bio Monsieur Hulot, francuski komičar iz perioda nijemih filmova Žaka Tatija. Takođe, ime Bin (Bean, eng. pasulj) je osmišljeno tek 1989. godine, a prije toga su Atkinson i scenarista Ričard Kurtis razmišljali o mnogim vrstama povrća, a u opticaju su bila imena sličnog karaktera, kao na primjer Mr. Cauliflower (karfiol).

Mister Bin je često zbunjen i nesvjestan načina na koji svijet funkcioniše, te humor u velikoj mjeri potiče od njegovih apsurdnih rješenja problema u svakodnevnom životu. Tokom prvih 5 godina prikazivanja serije, ona je dostigla ogroman uspjeh u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon toga izlaze dva filma – „Mister Bin“ (1997) i „Mister Bin na odmoru“ (2007), kao i animirana serija. Prvi film je pratio nezgode glavnog junaka vezane za umjetničku sliku Vistlerove majke (Whistler's Mother). Drugi film objavljen 2007. godine, pratio je Bina na putovanju u Francusku, koji nakon niza nezgoda kulminira neplaniranom projekcijom njegovog filma, tj. video dnevnika na Filmskom festivalu u Kanu. Atkinson je priznao da ovaj lik ima pomalo i „vanzemaljski karakter“, što pokazuje uvodna špica, kao i radnja u jednoj od epizoda animirane serije, gdje se susreće sa vanzemaljcima koji izgledaju isto kao on.

S obzirom na to da nije vješt u sklapanju velikog broja prijateljstava, najbolji prijatelj Mister Bina je plišani medvjedić Tedi, prema kome se ophodi kao prema živom biću. Po završetku snimanja, Tedi je poklonjen muzeju plišanih medvjedića u gradiću Stratford na Ejvonu (Gyles Brandreth's Teddy bear museum). Usljed zatvaranja muzeja, 2008. godine, Tedi je prodat na aukciji za 180 funti.

Rouan Atkinson je rođen 6. januara 1955. godine u Engleskoj. Malo ljudi zna da je studirao na Univerzitetu u Oksfordu na smjeru elektro inženjer. Upravo je i počeo sa radom na liku Mister Bina dok je završavao master studije na elektrotehničkom smjeru. Osim glavnog lika ove komedije, Atkinson je glumio u mnogim drugim filmovima – „Četiri vjenčanja i sahrana“, „Džoni Ingliš“, „Trka pacova“, „Skubi du“, a takođe je pozajmljivao glas u Diznijevom animiranom filmu „Kralj lavova“. Još jedan bitan podatak je i taj da mu je 2013. godine kraljica Elizabeta Druga dodijelila titulu viteza.

Autor: Anđela Ašanin