PAVLE KOMATINA

by OMSA Archive | August 5, 2020

Ime i prezime: Pavle Komatina🎊

Srednja škola: JU Srednja Građevinsko-geodetska škola "Inž. Marko Radević", Podgorica

Visoko obrazovanje: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo - Ljubljana, Slovenija

Šta su ti doprinijele studije u inostranstvu i gdje vidiš sebe u budućnosti?

Studiranje van svoje zemlje, i uopšteno upuštanje u nepoznato samo po sebi nudi nezamjenjivo životno iskustvo, pogotovo u periodu kada gradimo sopstvenu ličnost, daleko od konstantnog uticaja okoline u kojoj smo odrastali. Navika na takvu sredinu kroz proces odrastanja nam guši čula i onemogućuje dalji razvoj, kako mentalnih sposobnosti, tako i moralne svijesti. Suočavanjem sa strahom od nepoznatog uočavamo da je zapravo strah ono što nas gura naprijed, što trebamo da prigrlimo, a sigurnost ono što koči ambiciju, i stvara iluziju da smo "stigli".
Arhitektonski fakultet u Ljubljani gaji tradiciju izvanrednih profesora još od početka prošlog vijeka. Počev od Plečnika, znanje i vještine se prenose sa koljena na koljeno, čuvajući reputaciju jednog od najboljih fakulteta u regionu. Posebna pažnja se pridaje razvijanju svijesti o kulturnom i socio-ekonomskom uticaju koje će naše građevine i urbanistički planovi imati na buduće generacije. Samim tim se pristupa kako sa velikim poštovanjem prema postojećoj kulturnoj baštini, tako i sa inovativnim principima u cilju održivog razvoja.
Pored praktičnog dijela, građenja Crne Gore u budućnosti, vidim veliku potrebu da doprinesem podizanju svijesti značaja arhitekture u široj javnosti, kao ključnog sredstva u razvoju privrede i kulture, i očuvanju i isticanju prirodnih ljepota Crne Gore - ekološka država ne samo na papiru, već i na djelu. Možda jednog dana sprovedem tu želju i putem akademskih voda, nastavljajući Ljubljansku tradiciju prenosa znanja i u Crnoj Gori.