Sugestije za organizovanje online nastave

by OMSA Archive | March 12, 2020

Dragi nastavnici i edukatori, dragi direktori obrazovnih ustanova,

Usljed najnovijih dešavanja sa pandemijom korona virusa, mnogi obrazovni sistemi širom svijeta se susrijeću sa izazovima prilikom organizovanja nastave za svoje učenike i studente. I dok dio obrazovnih ustanova ima svoje platforme, veliki broj njih i dalje ne poseduje iste. Ali ne brinite - donosimo vam dobre vijesti!

U cilju suzbijanja negativnih efekata pandemije na obrazovne sisteme širom svijeta, kao i činjenice da postoje veoma ograničeni sadržaji za provođenje kvalitetnog vremena za djecu i mlade u izolacijama/karantinima, veliki broj kompanija se pridružio kampanji ustupanja besplatnog korišćenja online alatki i platformi za e-učenje. To znači da uz malo koordinacije i strpljenja, svi obrazovni sistemi mogu da nastave svoje regularno funkcionisanje, kao što to rade i naši univerziteti u inostranstvu. Možda zvuči futuristički, ali alatke za online učenje su jednostavne za korišćenje i ukoliko se koriste na pravi način, mogu da zamijene stvarne učionice. 

U nastavku vam donosimo preporuke za neke od (besplatnih) i manje poznatih platformi i alatki koje možete koristiti za organizovanje online nastave! Za dodatna pojašnjenja, stojimo vam na raspolaganju, a vjerujemo da ćete među našim prijedlozima pronaći neke interesantne alatke za organizovanje nastave u virtuelnom svijetu. Želimo vama i nama mnogo sreće u prevazilaženju nastalih izazova i upamtite, u nama uvijek možete pronaći saradnike i partnere spremne da vam pomognu u promociji širenja znanja, koje je kamen temeljac za razvoj našeg društva! 

Google Hangouts for Education

Ova aplikacija omogućava nastavniku/ci da ima uživo uključenje i održi čas ili da isti snimi i postavi na platformu kako bi učenici mogli da imaju pristup predavanju, i isprate ga jednom ili više puta. Do 250 učenika moze biti uključeno i slušati predavanje uživo. 

Tri su opcije dostupne - video poziv, predavanje nastavnika dok se učenici ne uključuju i snimanje časa, odnosno njegovo čuvanje na cloud-u. Posebno je pogodno za učenike koji imaju poteškoća sa sluhom jer se mogu postaviti ‘captions’ i ‘titles’. Istovremeno predavanje mogu pratiti Google Slides napravljeni kao dio aplikacije. Posebno pogodno je što vam ne treba lap top već možete koristiti i mobilni telefon.

Prilikom kreiranja naloga morate navesti ime institucije - škole/Univerziteta. Premium nalog je besplatan do 1. jula i za nastavnike/ce i učenike/ce. U okviru istog mozete koristiti Word i Powerpoint izmedju ostalog, kao dio učionice, ne nužno pojedinačno. Dostupan je i besplatni online trening za edukatore

Možete da zadajete domaće, komentarišete svi zajedno iste, dijelite materijal, organizujete čas audio i vizuelno - prateći iste prezentacije itd. Pogodan za audio, vizuelno i AV predavanje.

Google učionica je besplatna usluga uz pomoć koje možete da pojednostavite kreiranje, prosljeđivanje (distribuciju) i ocenjivanje zadataka za učenike. Uz pomoć ovog programa možete i da kreirate raspored časova koristeći Google kalendar u okviru aplikacije. Nakon toga, nastavnik dobija kod za svaki datum koji dalje dijeli sa učenicima. Putem koda, jedan ili više učenika se mogu pridružiti času. Uz pomoć aplikacije možete prosto organizovati i održati čas ili održati konsultacije oko zadavanja i pregledanja domaćeg zadatka sa jednim ili više učenika. Sve što vam treba je dobra internet konekcija i email adresa - klikom na link, izaberete opciju ‘’ja sam učitelj/ica’’ ili ja sam ‘’učenik/ucenica’’. Pogodan za audio, vizuelno i AV predavanje.

Microsoft Teams - poput Google Hangouts Education omogućava uživo uključenje, video prenos, snimanje i dijeljenje sadržaja, i grupne pozive. U oviru istih možete kreirati dokumenta i bilješke za međusobno dijeljenje. Prednosti Google Education-a su specificno prilagođeni alati za učionicu dok se Microsoft Teams više preporučuje (zbog pojednostavljenijeg korišcenja) za saradnju izmedju profesora i njihovih timova. 

Edmodo je kompanija čija mreža pruža profesorima i nastavnicima mogućnost da podijele sadržaje, kreiraju kvizove, postavljaju zadatke i imaju komunikaciju sa učenicima, pa čak i sa njihovim roditeljima. Potpuno je besplatan za korisćenje. Više informacija možete naći na ovom linku.

Classdojo je komunikaciona platforma koju koriste profesori, učenici pa i njihove porodice u cilju stvaranja bliske zajednice među odjeljenjem. Ova platforma najviše se preporučuje osnovcima jer je mogu naći zanimljivom zbog svog dizajna i sadržaja. Takođe je besplatna. 

Hapara predstavlja platformu za online učenje i omogućava profesorima da organizuju učenike i njihove zadatake na takav način da mogu da prate njihovu aktivnost i napredak. Hapara u kombinaciji sa drugim platformama, poput G Suite, daje odlične rezultate u sprovođenju nastave. Posebno se preporučuje profesorima prirodnih nauka. Zbog trenutnog stanja koje je uslijedilo zbog pandemije korona virusa, pristup ovoj platformi biće u potpunosti besplatan do kraja juna 2020. godine. Za više informacija posjetite zvanični sajt

Flipgrid je sajt koji omogućava profesorima da koristeći tzv. “rešetke” olakša video diskusije. Svaka “rešetka” služi kao zasebna tabla gdje profesori mogu da postavljaju pitanja i učenici mogu da postave svoj video odgovor koji će se prikazati kao “popločana rešetka”. Korišćenje ove platforme je takođe besplatno. 

Pronto je platforma za komunikaciju koja povezuje timove ljudi, ali i nastavnike i učenike. Pronto je trenutno dostupan za sve škole koje su pogođene korona virusom, a više informacija o trenutnim servisima možete pronaći na ovom linku

Gapminder se moze koristiti online ili offline. Za offline - sve što treba da uradite je da kliknete na link i odaberete da li imate Windows, Mac ili Linux. Ovaj tool je dobar za sve koji rade sa interaktivnim podacima, mapama, brojkama, statistikom da prave edukativne slajdove za svoje učenike/učenice ili da iste uče kako da prave ovakve interaktivne mape. Vizuelno je prilagodljiv uz razne teme. Najviše pogodan za vizuelno predavanje. 

Za Skolar vam treba internet i email nalog. Ukoliko kreirate nalog koristeći FB opciju, onda platforma sakuplja vaše podatke. Skolar je pogodniji za planiranje nastave i praćenje progresa učenika, i one na nivou srednje škole prije nego osnovne. 

Iako je u pitanju gejmerska platforma, Twitch je odličan način da organizujete predavanja uživo, naročito ukoliko su u pitanju veće grupe studenata i učenika. Twitch vam dozvoljava da držite predavanja i uvežete ga sa drugim platformama za prezentacije, dok učenici mogu da uživo prate predavanja i postavljaju pitanja u komentarima koje Vi vidite. 

Paralay je platforma namijenjena za kreiranje interaktivnih prezentacija i zadataka za učenike. Ujedno, to je i alatka za podsticanje vršnjačke edukacije, ali i prilika da nastavnici nadgledaju i usmjeravaju proces učenja, pritom imajući uvid u rezultate zadataka. Više informacija o načinima korišćenja platforme dostupno je na ovom linku, a platforma će biti besplatna za korišćenje do 15. maja.

Kahoot! je platforma koja sadrži veliki broj “izazova” za učenike - zadataka, kvizova i drugih sadržaja. Korišćenjem Kahoot!-a, možete naći već napravljene sadržaje za elektronsko učenje i time upotpuniti vaš čas! Korišćenje platforme je besplatno zbog pandemije korona virusa, a više informacija o aktiviranju naloga  možete pronaći na ovom linku

Mentimeter je online platforma uz pomoć koje, besplatno - sa osnovnim nalogom, možete da kreirate interaktivne prezentacije, upitnike i kvizove. Ova platforma je sjajan dodatak u organizovanju/osmišljavanju nastave, ali može biti korišćena i individualno npr. kreiranjem kreativne prezentacije koja bi pokrila predavanje sa jednog časa, nakon čega istu možete podijeliti učenicima putem mejla. 

Pored ovih sugestija, Minstarstvo obrazovanja i nauke Estonije je najavilo podršku drugim državama u procesu digitalizacije nastavnog procesa! Na ovom linku možete pronaći čak 9 dodatnih platformi i sajtova koje će estonske kompanije ustupiti na korišćenje obrazovnim institucijama širom svijeta.  

Konačno, ukoliko razumijete engleski jezik, na platformi za Digitalno obrazovanje možete pronaći pregršt objašnjenja kako da koristite određene platforme! Vjerujemo da će Vam ovakav pregled i instrukcije biti korisne za dalju organizaciju nastave u virtuelnom svijetu! 

I na kraju, molimo vas da obratite pažnju na sakupljanje i dijeljenje ličnih podataka. Iako virtuelna nastava nosi sa sobom mnogo olakšica, zanemarivanje dobro isplaniranog sakupljanja i upravljanja ličnim podacima može da bude veoma opasna posljedica. Zato Vas molimo da prije i tokom aktiviranja bilo koje platforme, obratite pažnju koje informacije dajete i na koji način će njima biti upravljano, kao što i Vas sve pojedinačno molimo da obratite pažnju na koji način sakupljate lične informacije Vaših učenika, odnosno na koji način koristite te podatke. Korišćenje platformi bi trebalo biti usklađeno sa pozitivnim pravom i politikama obrazovnih ustanova o zaštiti djece i njihovih podataka.  

Tim Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu