Svetlana Duković

by OMSA Archive | June 17, 2020

Ime i prezime: Svetlana Duković✌🏻

Obrazovanje

Srednja škola: Gimnazija “Tanasije Pejatović” Pljevlja
Magistarske studije: Nacionalni istraživački univerzitet “Visoka škola ekonomije” Moskva (Национальный исследовательский университет «Высшая школа экономики» (НИУ ВШЭ)


Da li ti je studiranje u inostranstvu promijenilo ličnost i pomoglo u njenoj izgradnji?

Bez sumnje, da. Možda je to jedna od najvažnijih etapa u mom životu. Emocije i utisci teško da se mogu uporediti sa prethodnim a vjerovatno ni sa budućim iskustvima. Sve te ličnosti koje sam srela na svom razvojnom putu su na neki način determinisale moj životni i kulturni pravac. Osim toga, mogućnost da se boravi u novom okruženju uvelo me u neku drugu dimenziju života što mi je pomoglo da dođem do nekoliko veoma važnih zaključaka koji mi i danas pomažu:
•Svijet je otvoren, ne postoji ništa što je nemoguće, pa čak i najnerealnija ideja može se realizovati. • Uvijek treba ići do kraja i nikada ne odustati, barem dok nije uloženo 110% sebe.
• Temeljna priprema je ključna za dobar rezultat. Maksimalno preliminarno proučavanje rizika uštediće puno živaca i energije u procesu primjene.
• Uvijek se može dogvoriti sa svima i o svemu pa čak i u situaciji kada govorite različitim jezicima, imate različita životna iskustva i kulturni kontekst.
• Nema beznadežnih situacija. Čak i ako je istekla boravišna registracija ili bankovna kartica, kurs eura naglo pao, u gradu ste gdje ne govorite izvornim jezikom, nemate gdje da spavate, a temperatura na ulici se približava nuli, sve je rešivo. A ako nešto nije po planu, to je sjajna prilika da se testira sopstvena snaga.
Ovo iskustvo i vještine pomažu u bilo kojoj životnoj situaciji, bez obzira gde se nalazili - u poslovnoj pregovaračkoj poziciji ili mjestu koje je i sami Bog zaboravio.