Utorak za nas: Anja Đurić

by OMSA Archive | May 22, 2018

1.Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Anja: Srednju školu sam završila u podgoričkoj gimnaziji „Slobodan Škerović“. Nakon toga sam upisala studije psihologije u Nikšiću, a trenutno studiram kliničku neuropsihologiju i kliničku psihoterapiju na Univerzitetu u Varšavi.

2. Zašto baš Poljska i zašto baš taj fakultet?

Anja: Oduvijek sam znala da želim da studiram neuropsihologiju i psihoterapiju i kada sam pronašla internacionalne studije u Varšavi, koje dozvoljavaju dvojni master iz ova dva polja psihologije, znala sam da je to fakultet za mene. Naravno, činjenica da sam vidjela da su neki od profesora dobitnici Nobelove nagrade, me navela na finalnu odluku o tome da moram ovdje da studiram.

3.Da li je Poljska opravdala tvoja očekivanja?

Anja: Prilično. Fakultet na kome studiram je sjajan, Varšava je divna, ali nije za ljude koji ne mogu da podnesu svakodnevne vremenske nepogode.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješila?

Anja: Ispuniti sve kriterijume koji su potrebni da bi uspješno završili godinu – polaganje stranog jezika (zahtjev je da to ne bude maternji jezik i jezik na kome studiram), osvajanje kredita na predmetima sa drugih odsjeka, i tako u nedogled.

5. Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Anja: Moja najveća motivacija dolazi od želje da prikupim što je više moguće znanja i tehnika koje će mi pomoći u radu, a naravno i od bezuslovne podrške porodice i prijatelja.

6. Čime se baviš kada nemaš obaveza na fakultetu, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

Anja: Nažalost nemam puno slobodnog vremena, a to što imam provodim čitajući i usavršavajući psihodinamsku psihoterapiju.

7. Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

Anja: S obzirom na to da ću biti prva osoba sa diplomom neuropsihologije u Crnoj Gori, nadam se da će mi to omogućiti da proširim svijest o važnosti tog dijela neuronauke i da inspirišem druge da i oni izaberu upravo to. Posebno uzimajući u obzir da sam stekla specifična znanja za ranu dijagnostiku i intervenciju Poremećaja iz spektra Autizma, očekujem da ću imati mogućnost i da se brzo zaposlim, ali i da edukujem kolege iz sličnih oblasti.

8. Koji je tvoj sledeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Anja: Planiram da završim doktorske studije i da se bavim istraživačkim radom. Željela bih da predajem na fakultetu na kome trenutno studiram.

9. Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Anja: Naravno da planiram i želim da se vratim u Crnu Goru, ali će to najvjerovatnije biti tek nakon završenih doktorskih studija.

10. Koju poruku bi poslala mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Anja: Ako imaju želju da studiraju u inostranstvu da definitivno rade ka tome. To je prilika, ne samo za obrazovanje i posao uopšteno, već za spoznaju sebe.