Utorak za nas: Armin Alibašić

by OMSA Archive | March 13, 2018

1. Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Armin: Nakon završetka magistarskih studija u Crnoj Gori odlučio sam se za upis doktorskih studija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Trenutno sam na trećoj godini i ostala mi je samo još odbrana doktorske teze.

2. Zašto baš ta država i taj studijski program?

Armin: UAE su preko našeg Ministarstva za Edukaciju ponudili stipendije tako da je to bilo presudno za moj odlazak u Emirate. Studijski program je kombinacija Mendžmenta Informacionih Sistema i Kompjuterskih nauka, tako da je to idealna kombinacija za današnje poslove. Takođe, Masdar Institut ima saradnju sa američkim Massachusetts Institute Technology (MIT) Univerzitetom koji je broj jedan u svijetu kada su u pitanju kompjuterske nauke.

3. Da li je država opravdala tvoja očekivanja? Da li se način života tamo u mnogome razlikuje od života u Crnoj Gori?

Armin: Da - što se tiče finansijske strane, ali očekivao sam više u pogledu brige studenata nakon završetka studija (u smislu pronalaženja posla). Da, način života se u mnogome razlikuje od onoga u Crnoj Gori. Emirati su izuzetno napredna država koja iskorištava potencijale tehnologije pa se tako veći dio birokratije završava online.

Takođe, Emirati su Islamska zemlja pa se treba naviknuti na posebne uslove, npr. u toku mjeseca Ramazana, kao i ostalih islamskih pravila, ali sa obzirom da sam ja islamske vjeroispovijesti, to mi nije teško palo, čak naprotiv.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješio?

Armin: Prilagođavanje novoj sredini, novim kulturama, multietničnosti ove države. Kako vrijeme prolazi, čovjek se adaptira i nauči da živi sa drugima i drugačijima od sebe.

5. Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Armin: Na prvom mjestu tu je moja porodica, a zatim želja za znanjem, učenjem stari koje će biti od koristi meni, ali isto tako i društvu oko mene.

6. Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme, čime ispunjavaš svoje dane?

Armin: Slobodnog vremena nemam mnogo, a to što imam uglavnom koristim za učenje Arapskog jezika. Pored toga smatram da je fizička aktivnost jako bitna, pa kad mi obaveze to dopuste, idem u teretanu, vozim bicikl i slično.

Takođe, naveo bih snimanje i editovanje video zapisa kao jedan od svojih hobija, pa ukoliko neko želi, može se pretplatiti na “Unboxing Sve” You Tube kanal.

7. Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

- Moje trenutno usmjerenje je ka tome da radim prikupljanje i analizu velike količine podataka. Na engleskom se to zanimanje zove “Data Science” ili “Big Data” kao i mnogi drugi nazivi – ali zajedničko im je da svi iz velike količine podataka (koju inače ljudi ne bi mogli obraditi) koristeći razno-razne algoritme izvlače korisne podatke ili čak predikcije, na osnovu kojih donosioci odluka mogu napraviti prave poteze. Smatram da je ovo znanje od izuzetne koristi za našu zemlju jer se moze primijeniti u bilo kojoj oblasti koja radi sa ogromnom količinom podataka.

8. Koji je tvoj sledeći korak, i gdje vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Armin: Nakon završetka doktorskih studija moj plan je da se zaposlim, ili u industriji ili kao akademik. U dalekoj budućnosti sebe vidim u sopstveno-obezbijedjenoj penziji.

9. Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Armin: Plan mi je da pokušam da se zaposlim u Emiratima makar na par godina gdje bih mogao da svoje znanje dopunim znanjem iz Industrije, da steknem iskustvo radeći za neku firmu koja je visoko kotirana u svijetu . Nakon takve ekspertize volio bih da se vratim u Crnu Goru i pomognem da budemo svjetski konkureti, makar iz ove oblasti kojom se ja bavim.

10. Koju poruku bi poslao mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Armin: Savjetovao bih svakome ko ima priliku da studira u inostranstvu da pođe tim putem. Neki od razloga su sljedeći: dok ste mladi lako ćete se adaptirati na bilo kakve uslove, to će vam biti jedno veliko životno iskustvo, naučićete da razmišljate drugačije, upoznaćete nove prijatelje, itd. Za kraj, nikad ne zaboravite svoju matičnu Crnu Goru i uvijek kao finalni cilj imajte da se jednog dana vratite i pomognete razvoju naše zemlje.