Utorak za nas: Katarina Baković

by OMSA Archive | June 12, 2018

1. Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Katarina: Nakon završetka Gimnazije "Slobodan Škerović", upisala sam Ekonomski fakultet u Podgorici, na Univerzitetu Crne Gore. U toku svojih osnovnih studija imala sam iskustvo sa dvije razmjene. Prvu stipendiju sam dobila preko programa ERASMUS, zahvaljujući kome sam jedan studijski semestar provela u Poljskoj. Drugu, preko bilateralne saradnje sa Vladom Slovenije. Na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani sam takođe provela jedan studijski semestar.
Znajući koliki je značaj radnog iskustva, volontirala sam dva mjeseca u banci "Societe Generale Montenegro", gdje sam se uvjerila da znanje koje dobijamo tokom studija nema vrijednost, ukoliko se ne implementira.

2. Zašto baš Kina I zašto baš taj fakultet?

Katarina: Moja prva ideja o nastavku školovanja u inostranstvu bila je vezana za Ljubljanu. Naime, vođena dobrim iskustvom koje sam imala tokom razmjene na Ljubljanskom Univerzitetu, razmatrala sam tu opciju. Međutim par je razloga zbog kojih sam odlučila da odem "na kraj svijeta", a ne u susjednu nam zemlju. Onaj glavni jeste vezan za moj karakter. Kao osoba koja je željna novih iskustava, znanja, upoznavanja drugih kultura, shvatila sam da želim da prihvatim taj izazov i nastavim svoje školovanje u Kini. Naravno da sam prije svega razmišljala kakav će to uticaj imati na moju buduću karijeru. Kina, kao zemlja koja ima sve veću ulogu na svjetskoj sceni, koja se razvija i napreduje nevjerovatnom brzinom, jeste atraktivna za jednog studenta ekonomije.
Zhejiang Univerzitet je jedan od najboljih Univerziteta u Kini. Hangzhou, grad u kome trenutno živim, nazivaju ''rajem na zemlji'' i smatraju ga jednim od najboljih za život u Kini.

3. Da li je Kina opravdala tvoja očekivanja?

Katarina: Kina jeste ispunila moja očekivanja i za sada sam zadovoljna svojim životom ovdje.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješila?

Katarina: Najveći izazov za studenta koji je daleko od kuće jeste spoznaja da ste sami odgovorni za svoj život. Kad to kažem, mislim na to da sami morate da riješavate sve probleme na koje nailazite, počev od onih na dnevnom nivou, pa do nekih ozbiljnijih, ukoliko se desi da i to iskusite.
Sve posmatram sa pozitivne strane, na izazove gledam kao na nešto što nas oblikuje kao ličnosti, što nas ojačava i dovodi do nekog krajnjeg cilja.

5. Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Katarina: Moja najveća motivacija jeste želja da budem profesionalac u svom poslu.

6. Čime se baviš kada nemaš obaveza na fakultetu, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

Katarina: Sport je dugo godina bio sastavni dio mog života. Naime, bavila sam se odbojkom desetak godina, tako da mi je to u krvi. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:)
Pored sporta, volim da čitam. Knjiga koja je trenutno aktuelna kod mene jeste od Milovana Đilasa "Njegoš".
Ovdje slobodno vrijeme volim da iskoristim za istraživanje novih djelova grada, za druženja, tokom raspusta i da otputujem negdje.

7. Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

Katarina: Dobar ekonomista nije na odmet. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:)

8. Koji je tvoj sledeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Katarina: Ono što je sigurno, jeste da je Kina moj dom naredne dvije godine. A u budućnosti sebe vidim kao osobu koja je zadovoljna onime što je postigla, osobu koja je i dalje željna novih iskustava, sa nekim novopostavljenim ciljevima i prioritetima.

9. Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Katarina: Naravno da želim da se vratim u Crnu Goru, međutim prije toga želim da steknem dovoljno znanja i iskustva u inostranstvu.
Kao sportista maštala sam da igram za reprezentaciju i prezentujem Crnu Goru u što boljem svjetlu, danas je moj cilj isti.
Zaista jedna od mojih najvećih želja jeste da doprinesem svojoj državi, na bilo koji način.

10. Koju poruku bi poslala mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Katarina: Studiranje u inostranstvu, osim znanja koje dobijate iz odabrane oblasti, nudi mnogo više. Mogućnost da upoznate sebe i da se mnogo brže razvijate kao ličnost.
Moja poruka im je da budu hrabri prilikom izbora, da ne odustaju od svojih želja i ciljeva i ono što je najvažnije, da budu istrajni u tome, jer kako je kineski mudrac i filosof Konfučije kazao: "Nije bitno koliko se sporo krećeš, sve dok ne staješ."