Utorak za nas: Kosta Cerović

by OMSA Archive | April 24, 2018

1.Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Kosta: Srednju školu sam počeo u podgoričkoj Gimnaziji, a završio u mariborskoj, gdje sam pohađao program međunarodne mature (IB). Nakon toga sam upisao Medicinski fakultet u Ljubljani gdje trenutno završavam petu godinu.

2. Zašto baš Slovenija i zašto baš medicina?

Kosta: Zašto Slovenija?
Prvenstveno zato što sam tu završio srednju školu. Svidjeli su mi se način rada, odnos cijene (besplatne studije) i kvaliteta studija, mentalitet ljudi, kao i blizina Crnoj Gori.
Zašto medicina?
Kad sam imao 4 godine, moja majka je imala operaciju na srcu. Doktori su tada spasili njen život, a moja misija je postala da im se ''odužim'' na neki način.

3.Da li je Slovenija opravdala tvoja očekivanja? Da li se način života tamo u mnogome razlikuje od života u Crnoj Gori?

Kosta: Mislim da će najbolji odgovor na ovo pitanje biti činjenica da je ovo već sedma godina koju provodim u Sloveniji (dvije godine u Mariboru, pet u Ljubljani). Ostala je još jedna godina, ali mislim da ćemo produžiti ''saradnju'' na još veći broj godina.
Razlikuje se, ali ne previše. Slovenačko društvo i država su uređeniji i smatram da bi bili veoma dobar model, koji bi naša država mogla da prati.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješio?

Kosta: Priznati sebi da ne živim više u Crnoj Gori, već u Sloveniji – a to sa sobom povlači više drugih pitanja i razmišljanja .
Ne znam kako tačno, ali sam znao da se to desilo kada sam prvi put rekao ''da idem za Crnu Goru'', a ''da se vraćam u Sloveniju'' (prije toga je bilo suprotno).

5. Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Kosta: Osjećaj svrhe tj. smislenosti toga što radim, porodica i prijatelji.

6. Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme, čime ispunjavaš svoje dane?

Kosta: Medicinske prakse i kongresi, sport, vrijeme sa prijateljima, OCSI, izleti i putovanja, sviranje i slušanje muzike, knjige… Uglavnom sticanje novih iskustava na različite načine.

7. Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

Kosta: To ćemo uskoro vidjeti. Volio bih da to bude razmjena znanja i kliničkih praksi i vještina između Slovenije i Crne Gore.

8. Koji je tvoj sledeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Kosta: Moram priznati da ne pravim dugoročne planove, ali okvirni plan jeste završetak studija u Ljubljani, zatim pripravnički, a nakon toga najvjerovatnije slijedi jedna od specijalizacija sa područja hirurgije koju bih odradio takođe u Sloveniji.

9. Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Kosta: Nakon završenog trenutnog stepena studija – ne.
Ipak, smatram da bi bilo veoma lijepo ako bi se u budućnosti za to pružila prilika i adekvatni uslovi.

10. Koju poruku bi poslao mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Kosta: Da budu hrabri! Da ne dozvole da ih bilo ko pokuša ubijediti da (ne) studiraju u inostranstvu. To mora biti isključivo njihova odluka.
Crna Gora ima dobru saradnju sa velikim brojem zemalja, što uključuje veoma povoljne uslove studiranja i stipendija (od srednje škole, pa na dalje).