Utorak za nas: Nada Pajkanović

by OMSA Archive | October 9, 2018

1. Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Nada: Završila sam Gimnaziju i osnovne studije iz oblasti političkih nauka u Podgorici, a Master program iz iste oblasti u Beču, na Bečkom Univerzitetu. Svoju Master tezu trenutno podrobnije obrađujem u okviru doktorskih studija pri istom Univerzitetu.

2. Zašto baš Аustrija i zašto baš političke nauke?

Nada: U Austriju sam došla gotovo slučajno. Taj program sam držala kao B opciju zbog priuštivosti u to vrijeme, a sada sam već skoro pet godina ovdje. Političke nauke kao pravac sam takođe gotovo slučajno izabrala nakon Gimnazije. Bila sam zainteresovana za neku široku društvenu oblast i kombinaciju antropologije, istorije i filozofije.

3. Koliko se način života u Crnoj Gori razlikuje od načina života u Austriji?

Nada: Dobro pitanje. To zavisi od osobe jer je bivša jugoslovenska zajednica u Beču jaka, pa ukoliko to čovjek želi, ne mora da osjeti austrijsku kulturu uopšte. Dodala bih da je život u Beču skuplji, ali je i standard viši.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada? Kako si ih riješila? Šta te motiviše i pokreće?

Nada: Moj najveći izazov je bilo učenje njemačkog jezika, koje sam započela i završila u roku od godinu dana, kako bih mogla započeti Master studije. Do mog dolaska u Beč, nisam učila taj jezik. Prepreka raznih ima, ali je valjda to ljepota izazova života. Trik jeste naći motivaciju - nisam sigurna da postoji jedinstveno rješenje.

5. Šta radiš u slobodno vrijeme, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

Nada: Kako koristim slobodno vrijeme se konstantno mijenja. Puno čitam, volim da istražujem grad u kojem živim. Trenutno radim na projektu o promjeni grada Beča od polovine 18. vijeka do danas i Njegoševog boravka u njemu.

6. Planiraš li da se vratiš u Crnu Goru nakon završetka studija?

Nada: Odgovor na to pitanje bih i ja voljela da znam.

7. Koju bi poruku poslala mladima u Crnoj Gori koji su još uvijek u procesu odlučivanja o studiranju u inostranstvu?

Nada: Moje iskustvo je da je proces izbora i prijave na programe u inostranstvu iscrpljujući i da je neophodna istrajnost u naporu. Na kraju se sve uredi, samo je pitanje kada i gdje.

8. Član si Upravnog odbora OCSI. Šta te je motivisalo da se priključiš UO, šta si naučila kroz svoj mandat?

Nada: Motivisala me je činjenica da ne poznajem više od pet crnogorskih studenata u Beču i da nisam u kontaktu sa svojom matičnom zajednicom, a osjećala sam potrebu da budem.

9. Reci nam nešto više o svojoj OCSI poziciji – Koordinatorka za spoljne odnose? Koliko su zaduženja koja si imala uticala na tebe, na tvoj lični razvitak?

Nada: Moja pozicija podrazumijeva kontakt sa partnerima, saradnicima, sponzorima, medijima i drugim kontaktima (u okviru vladinog i nevladinog sektora) sa kojima naša organizacija radi ili želi da radi na nečemu. Ova zaduženja pomažu u sticanju sposobnosti i samopouzdanja komunikacije sa osobama izvan sopstvene organizacije.

10. Zbog čega bi neko trebalo da se prijavi i bude član Organizacije, PoC ili član Upravnog odbora?

Nada: Zato što je lakše zajedno.