Utorak za nas: Vedad Fehatović

by OMSA Archive | September 25, 2018

1. Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Vedad: Osnovne i specijalističke studije sam završio na građevinskom fakultetu Međunarodnog Balkanskog Univerziteta (International Balkan University) u Skoplju. Trenutno sam na Msc studijama na Budapest University of Technology and Economics (BME).

2. Zašto baš Mađarska I zašto baš građevinski fakultet?

Vedad: Za nastavak studija u Mađarskoj sam se odlučio prvenstveno zbog fakulteta za koji se smatra da je prvi tehnički institut u svijetu koji je dostigao rang univerziteta. Takođe, na moju odluku je dosta uticala i činjenica što Mađarska kao zemlja članica EU koristi Eurocode kao građevinski standard. A strast prema građevini sam naslijedio od svog djeda, od malena sam znao da je to ono čime želim da se bavim u budućnosti.

3. Koliko se način života u Crnoj Gori razlikuje od načina života u Makedoniji, a koliko od načina života u Mađarskoj?

Vedad: Život u Crnoj Gori i Makedoniji je identičan, ne postoje neka veća odstupanja. Jedino bih izdvojio veće šanse za profesionalno usavršavanje jer veći broj kompanija ujedno i znači veće šanse za pronalaženje prakse tokom studija. Tako sam ja za vrijeme svog školovanja uporedo i dvije godine radio u građevinskoj kompaniji koja se bavi projektovanjem čeličnih konstrukcija. Što se tiče Mađarske, smatram da nisam još uvijek proveo dovoljno vremena i da je rano da bilo šta kažem.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada? Kako si ih riješio? Šta te motiviše i pokreće?

Vedad: Najveći izazov mi je definitivno bio to što sam po prvi put bio daleko od doma, a zatim i sama adaptacija na neku novu životnu sredinu. Čak i sada kada sam upisao master studije, prolazim kroz isti proces privikavanja. Ono što mi je pomoglo da sve ovo prebrodim su upravo ta nova poznastva, putovanja i sticanje novih iskustava koji mogu biti od koristi u mojoj budućoj karijeri. Ono što me motiviše je ta neka strast prema tome što studiram i ljubav prema budućoj profesiji u kojoj želim da se dokažem.

5. Šta radiš u slobodno vrijeme, koji su tvoji hobiji i interesovanja?

Vedad: U Makedoniji je to bilo izlazak sa društvom, odlazak na neki koncert ili festival, a ovdje bih izdvojio odlazak na Erasmus žurke na kojima sam do sada upoznao ljude iz cijelog svijeta.

6. Kako vidiš sebe u budućnosti, planiraš li da se vratiš u Crnu Goru nakon završetka studija?

Vedad: Za sada nemam konkretan stav o tome da li ću ostati vani ili se vratiti u Crnu Goru. Trudim se da igram na obije karte i sve zavisi od toga koja će se vrata otvoriti u budućnosti. Ono što mogu reći je da trenutno postoji više razloga da ostanem vani.

7. Koju bi poruku poslao mladima u Crnoj Gori koji su još uvijek u procesu odlučivanja o studiranju u inostranstvu?

Vedad: Moj savjet je da ne razmišljaju puno o tome i da grabe svaku priliku koja im se ukaže. Jer kada ste vani dobijate neki dodatni puš, više ste motivisani da postignete ono što ste zacrtali jer znate da u tom gradu/državi nemate nikoga na koga biste se oslonili sem na sebe same.

8. Trenutno si član Upravnog odbora OCSI. Šta te je motivisalo da se priključiš UO, šta si naučio kroz svoj mandat?

Vedad: Član OCSI sam već neke dvije godine, prvobitno mi se svidjela ideja pa sam odlučio da osnujem makedonski ogranak iste. Kasnije sam kroz obavljanje dužnosti PoC-a počeo da se upoznajem sa radom upravnog odbora i odlučio da se prijavim. Od svega što sam uspio da naučim kroz svoj rad u UO, izdvojio bih vještinu komunikacije, kako formalnu, tako i neformalnu koju sam uspio da popravim u proteklih godinu dana.

9. Reci nam nešto više o svojoj OCSI poziciji – Koordinator internih odnosa? Koliko su zaduženja koja si imao uticala na tebe, na tvoj lični razvitak?

Vedad: U OCSI sam na poziciji Koordinatora za interne odnose, odnosno za članstvo i primarno zaduženje mi je komunikacija sa našim članovima, ali i aktivno učešće u ostalim aktivnostima koje organizuje UO.

10. Zbog čega bi neko trebao da se prijavi i bude član Organizacije, PoC ili član Upravnog odbora?

Vedad: Poznanstva, timski rad i konekcije.