Utorak za nas: Ilija Radoman

by OMSA Archive | June 5, 2018

1.Reci nam nešto o tvom dosadašnjem školovanju?

Ilija: Srednju školu sam završio u Budvi. Trenutno studiram ekonomiju tj. International Business na Metropolitan Univerzitetu u Pragu.

2. Zašto baš Češka i zašto baš taj studijski program?

Ilija: Već na trećoj godini odlučio sam da želim studirati u inostranstvu. Prva opcija je bila Wiener Neustadt (mali grad nadomak Beča), ali sam se ipak opredijelio za Prag iz razloga što sam dobio preporuku od prijateljice. Uradio sam mali research fakulteta i opredijelio se za MUP iz razloga što pruža nekoliko programa na engleskom jeziku, sa kako češkim tako i internacionalnim stručnjacima. Dvoumio sam se između međunarodnih odnosa i evropskih studija (International Relations and European Studies) i ekonomije (International Business). Prevagnula je ekonomija, jer smatram da je stečeno znanje iz te oblasti primjenjivo u raznovrsnijim poslovnim okruženjima.

3.Da li je država opravdala tvoja očekivanja? Da li se način života tamo u mnogome razlikuje od života u Crnoj Gori?

Ilija: Izuzev klime, Češka je lijepa država za život i studiranje. Dosta toga je slično kao u Crnoj Gori, ali bih rekao da se navike i mentalitet ljudi razlikuju.

4. Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja u inostranstvu do sada i kako si ih riješio?

Ilija: Sada sam druga godina i mogu da kažem da sam već navikao na život ovdje. Prošle godine mi je trebalo malo vremena dok sam ušao u sistem i „pohvatao“ svu ekonomsku terminologiju na stranom jeziku. Na fakultetu, u svakom semestru, imam par predmeta koji su prilično zahtjevni ali sam sistem studiranja i polaganja ispita je dobro osmišljen.

5. Tvoja najveća motivacija na tom putu?

Ilija: Moja najveća motivacija je naravno lična satisfakcija, kao i satisfakcija i podrška porodice. Uz to naravno ide znanje kao i uspjeh koji vjerujem da će doći.

6. Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme, čime ispunjavaš svoje dane?

Ilija: Trudim se da obaveze obavljam redovno i bez odlaganja, pa slobodno vrijeme provodim putujući, družeći se sa prijateljima i učeći češki jezik kroz druženje. Mogu da kažem da me interesuju istorija i globalna geopolitička dešavanja, zbog toga gledam dosta dokumentarnih emisija vezanih za te teme.

7. Na koji način smatraš da možeš doprinijeti svojoj zemlji stečenim znanjem?

Ilija: Smatram da ću stečeno znanje i iskustvo uspjeti da prenesem na prijatelje iz Crne Gore i budući posao ukoliko bude vezan za Crnu Goru. Osim toga, nadam se da ću ljudima iz Crne Gore prenijeti da bi trebalo da cijene, vole i poštuju našu zemlju jer je ipak posebna, a to se vidi tek nakon što je napustimo.

8. Koji je tvoj sljedeći korak, a kako vidiš sebe u dalekoj budućnosti?

Ilija: Nakon završetka osnovnih studija planiram da upišem master studije, takođe u inostranstvu, a cilj mi je da to bude Španija ili Italija.
Nadam se da ću u budućnosti (ne tako dalekoj) biti uspješni preduzetnik.

9. Da li nakon završenih studija planiraš povratak u Crnu Goru?

Ilija: Nakon završenih studija ću se vratiti u Crnu Goru ukoliko mi se pruži dobra poslovna prilika, a ako to ne bude slučaj, ostaću u inostranstvu ali ću se domovini uvijek rado vraćati.

10. Koju poruku bi poslao mladima koji su još uvijek u procesu odlučivanja o školovanju u inostranstvu?

Ilija: Savjetujem mladima koji su u mogućnosti, da priliku za studiranje u inostranstvu iskoriste, jer smatram da je to jedno divno iskustvo i prilika za obrazovanje, sticanje prijatelja i kontakata, kao i pronalaženje i upoznavanje sebe na pravi način.