ŽAKLINA NJEŽIĆ I MIRKO POPOVIĆ

by OMSA Archive | June 28, 2021

Međunarodni Konkurs za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga golootočkih žrtava u Podgorici, predviđao je uređenje prostornog segmenta definisanog objektima željezničke i autobuske stanice i objektom istorijskih vrijednosti, bivšom tamnicom „Jusovača”.

Ovaj kompleksan ali beskrajno inspirativan zadatak izazvao je rekordno interesovanje, od čak 102 arhitektonska tima iz cijelog svijeta, među kojima je petočlana komisija predvođena slovenačkim arhitektom Deanom Lahom, iz arhitektonskog biro-a ENOTA, koja je izabrala najbolje radove i dodijelila nagrade.

„Naš rad, nagrađen otkupom, ujedno i jedini nagrađeni iz Crne Gore, ponudio je inovativan arhitektonski program, muzej saobraćaja, kojim je izvršena snažna prostorna markacija. Trg je, u nivou prizemlja, dodatno sadržajno obogaćen funkcijama cvjećare, kioska, poslastičarnice, suvenirnice, kafeterije ali i intimnim mjestima za odmor u hladovini pod krošnjama. U podzemnim etažama, koje se nalaze ispod trga, smješten je hipermarket i parking. Žiri je prepoznao i naše jedinstveno saobraćajno rješenje koje obezbjeđuje jednostavan pristup, dobru povezanost i brzu distribuciju putnika u sve djelove grada“.

Čestitamo!