ŽENE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET

by OMSA Archive | March 8, 2022

Rodna neravnopravnost i različiti stereotipi, iako vuku korijene od davnina, nažalost su prisutni i danas u mnogim sferama. U susret osmom martu, kao Međunarodnom danu žena koji je nastao kao dan borbe za ravnopravnost polova, u nastavku se prisjećamo samo nekih od brojnih žena koje su svojim doprinosom promijenile istoriju i svijet.

Marija Kiri

Ona se smatra prvom svjetski poznatom i priznatom naučnicom. Često je govorila kako se ničega u životu ne treba bojati, već da život treba samo razumjeti. Marija Kiri je ne samo prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, već i prva osoba koja je tu nagradu dobila dva puta, i jedina žena koja ju je dobila za dve različite kategorije. Povučena, dostojanstvena i skromna stekla je divljenje naučnika u cijelom svijetu. Predstavlja pionira istraživanja radioaktivnih elemenata i uticaja radijacije. Zahvajući njoj razumijemo štetne uticaje radijacije, ali i one korisne, poput njenog korišćenja u medicini i arheologiji.

Florens Najtingejl

Vjerovatno ste svi čuli za čuvenu medicinsku sestru Florens Najtingejl koja je otvorila prvu službu za medicinske sestre i uvela značajne reforme u sanitetsku službu. Reforme i mjere u sanitetskoj službi i njezi ranjenika i bolesnika, koje je ona uspostavila prije više od jednog vijeka se koriste i danas - obilaženje bolesnika noću, dokumentovanje svih podataka relevantnih za stanje bolesnika, praćenje ishoda u vezi sa pacijentom, norme za građenje i uređivanja bolnica. Pokazujući značaj higijene, uspjela je da spasi hiljade i hiljade ljudi. Zato se u njenu čast, 12. maja svake godine, na dan njenog rođenja, obilježava Svjetski dan medicinskih sestara.

Emelin Pankherst

Emelin je bila veliki borac za ženska prava i jedan od osnivača Socijalno-političke unije žena. Organizovala je brojne mitinge i demonstracije za žensko pravo glasa u Britaniji zbog čega je osam puta bila u zatvoru. Kritičari imaju oprečna mišljenja oko djelovanja i metoda koje je ona zastupala i primjenjivala ali je zasigurno njen rad ostavio neizbrisiv trag i podstakao društvo i vlast u Britaniji da se ženama omogući pravo glasa. To je i uspjela 1919. godine, kada su žene u Britaniji napokon dobile pravo glasa. Nažalost, čak i danas, žene nemaju pravo glasa u mnogim zemljama.

Amelija Erhart

Čuvena američka avijatičarka, a ujedno i prva žena koja je avionom preletjela Atlantski okean. Dokazala je da žene nisu samo domaćice i majke već da takođe mogu biti istraživači i avanturisti. Let preko okeana je bio vrlo opasan jer vrijeme nije bilo pogodno za letenje. Zbog ovog poduhvata Amelija Erhart je dobila brojne nagrade i odlikovanja. Čak i nakon svog prvog letenja kao mala sa svojim ocem izjavila je da je znala da mora da leti. Nažalost, u toku njenog posljednjeg leta oko svijeta je nestala, a o tome šta se zapravo desilo se zasigurno ne zna ni danas, budući da avion kojim je letjela nije pronađen.