Kako do prvog posla u struci

by OMSA Archive | October 15, 2020

Današnje tržište rada mnogo je drugačije od onog kada su naši roditelji tražili svoje prve poslove. Od nas se očekuje mnogo više, a konkurencija je velika. Otvaranje granica i internacionalizacija tržišta rada donijela je sa sobom veliki broj prilika, ali veću konkurenciju. Zato, ukoliko želite da pronađete posao u struci i zaposlite se na poziciji koja će vam obezbijediti finansijsku stabilnost, biće neophodno da proces potrage za poslom i prijavljivanja dobro isplanirate.

Za nas, koji smo studije završili u inostranstvu, taj proces zna biti malo duži i komplikovaniji. Bilo da ostajemo u inostranstvu ili da želimo da se vratimo u Crnu Goru, očekuje nas dug proces.

U ovoj godini, OCSI je započela rad na novim programima koji imaju za cilj olakšanu tranziciju iz obrazovnog sistema na tržitše rada. Klub alumnista pokrenuo je Mentorski program RADAR, a započeti su i drugi projekti koji imaju za cilj kreiranje platformi u okviru kojih svi studenti mogu dobiti korisne informacije o pristupu tržištima rada. Tako npr. za one koji žele da paralelno rade i studiraju, od sada mogu pronaći informacije o viznim režimima i mogućnostima na mapi svijeta. Pored toga, OCSI nastavlja sa individualnim povezivanjem članova/ca i alumnista/kinja, sa ciljem dijeljenjem iskustava i pružanja podrške prilikom apliciranja za prvi posao.

U nastavku ovogodišnjih aktivnosti, OCSI je pripremila i svoju prvu publikaciju na ovu temu: Kako do prvog posla u struci. Publikacija je nastala uz pomoć članova i alumnista OCSI, a istraživanje je podržalo Fond za aktivno građanstvo.

[um_loggedin show_lock=yes lock_text="Sadržaj mogu vidjeti samo registrovani korisnici. Nijeste registrovani? Registrujte se"]

[/um_loggedin]